Lansare de carte: „Călătoria“ de Lili Crăciun

0
205

Începutul lunii noiembrie debutează în Arad, cu un eveniment cultural de excepţie, căci scriitoarea Lili Crăciun îşi lansează romanul său, „Călătoria“. Evenimentul va avea loc joi, 3 noiembrie la Cafeneaua Boeme din incinta Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad, la ora 17,00, în prezenţa autoarei. Prezentarea cărţii va fi făcută de publicista arădeană Eugenia Crainic.

Iată, mai jos, câteva din opiniile Eugeniei Crainic  despre „Călătoria“, cartea lansată:

„După ce-am văzut filmul «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», al lui Cristian Mungiu, am crezut că nu mai pot citi sau vedea nimic în plus despre supliciile unui avort ilegal pe vremea comunismului. Și, totuși!
O cunosc de pe „facebook” pe Lili Crăciun, care a scris o carte. Intru urgent în posesia ei și cum nu pot sta liniștită când am o carte nouă, o atac frontal. Mai ales că e roman de debut și, ca în fața oricărui roman de debut, vrei să vezi dacă promite. Dacă vei mai vedea și un al doilea sau, de ce nu, și un al treilea.
Iată-mă, a
șadar, la o cafea, plasată ingenios de Lili Crăciun alături de o jurnalistă și o fostă profesoară. Ultima i se confesează celei dintâi fiindcă simte nevoia s-o facă, întâmplarea pe care urmează s-o povestească fiind una de căpătâi, care i-a împărțit viața între „atunci” și „după aceea”.
Pe scurt, în cele
șapte zile prin care ne poartă amintirile profesoarei Liana, se întâmplă lucruri care-i dau acesteia viața peste cap, simțind mai mult decât în întreaga ei existență de până atunci ce înseamnă să nu contezi, să fii victimă în adevăratul sens al cuvântului și să nu ai nicio putere reală în fața absurdului și a nedreptății. Este vorba despre spaima nemaiîntâlnită a unei intelectuale care, în anii comunismului, nu însemna cu nimic mai mult decât o biată țărancă needucată, ajunsă în fața dilemei existențiale: sunt gravidă, dar nu vreau să păstrez copilul; ce fac? Liana, ca orice femeie pentru care contracepția era interzisă, iar avortul o infracțiune, trece prin situații și stări de infarct, suferind și umilindu-se peste puteri în lupta sa surdă cu sistemul care nu o lăsa să decidă asupra propriei sale existențe.

(…) Personajele lui Lili Crăciun respiră autenticitate. Tanti Sofia, lăptăreasa, felceriță de ocazie și mare maestră în materie de avorturi ilegale, este descrisă amănunțit, poate excesiv, însă fără redundanță; ajungi singur la concluzia, studiind-o, că intenția autoarei este doar aceea de a scoate în evidență cât de jos putea coborî inclusiv o intelectuală, într-un regim care-i oferea exclusiv soluția minimală a sprijinului unei femei de o calitate îndoielnică, sau, mai rău, „tanti Sofia ar fi putut fi turnătoare” – lucru care ar fi distrus iremediabil șansa Lianei la o viață măcar asemănătoare cu cea pe care o dusese până atunci.
Durere fizică
și tortură psihică. Astfel s-ar putea descrie, în câteva cuvinte, romanul lui Lili Crăciun. O bucată de viață, așa cum a fost. Mi-am amintit, fără să vreau, de „Tăcerile sau viața unei femei”, a franțuzoaicei Marie Chaix. Nu mai știu cum mi-a ajuns cartea asta în bibliotecă. Și acolo, ca și în cartea lui Lili Crăciun, m-am îmbătat cu atributele feminității, cu noblețea sufletească și puterea de sacrificiu a femeii, ființa capabilă să renunțe la viața și visurile ei, pentru fericirea soțului și a copiilor. Cumva, pe același altar s-a sacrificat și Liana lui Lili Crăciun. Sau Lili însăși, întruchipată de Liana. În oglindă. Cum altfel?!
(…) Pentru un roman încărcat de atâtea trăiri complexe, „Călătoria” este un titlu care induce în eroare. „La
țul” mi s-ar fi părut mai potrivit. Dar, până la urmă, ca să te simți ca într-un laț, ce parcurgi, oare, dacă nu tocmai o călătorie?!“

Aşadar, sunteţi aştepataţi, joi, 3 noiembrie, ora 17,00 la Cafeneaua Boeme de la Teatrul arădean! Faceţi tot ce puteţi să fiţi acolo! Căci de lângă Lili Crăciun şi Eugenia Crainic nu va lipsi scriitoarea Otilia Ţigănaş, un trio care va deborda, sunem siguri, optimism, inteligenţă, spirit.

Va fi cea mai plină oră posibilă, din câte aţi trăit în ultimul timp !

Notă: cafeaua, vinul şi ceaiul se subînţeleg…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.