carteUn interesant volum cu specific monografic a fost prezentat miercuri în fața unei audiențe avizate în sala mare a Direcției pentru Agricultură Arad.

Intitulat explicit „Podgoria Miniș-Măderat de-a lungul timpului“ volumul, cu o întindere de peste 500 de pagini, cuprinde alături de textul scris, o mulțime de fotografii – fie din secolele XIX și XX, fie de actualitate, tabele cu date generice ori mai specifice, numeroase schițe a diverselor instalații utilizate în toate etapele realizării vinului, dar mai ales spre partea finală a acestui complex proces tehnologic. De asemenea volumul face, practic, o prezentare sintetică a evoluției îndeletnicirii de cultivare a viței de vie și de realizare a vinului pe meleagurile pe care noi astăzi le cunoaștem sub denumirea generică de Podgoria Miniș-Măderat.

Original la prezentarea acestei lucrări depre „podgoria  Miniș-Măderat“ a fost că fiecare invitat a fost întâmpinat cu un pahar aburind, cu două degete de… vin roz rece, produs chiar în podgoria de care se făcea vorbire; și asta în condițiile în care era peste 35 de Celsius afară…

Revenind la prezentare se cuvine să-i amintim pe autorii acestui amplu volum: Alexandru Mihalca, Petre Popa, Maria Oana (decedată între timp), Teodor Podrumar, Daniela Faur, Geza Balla s-au bazat în editarea acestei cărți atât pe întreaga lor experință profesională cât și pe multe date de arhivă.

Prezenți la lansarea volumului, doctor Alexandru Mihalca, doctor Petre Popa, doctor Geza Bala – un recunoscut producător de vinuri, au prezentat pe scurt aspecte din laborioasa muncă de realizare a acestei deosebite lucrări.

Recomandările redacției