DORUSâmbătă, 1 februarie 2014, începând cu ora 12,30, la Biserica de Lemn din curtea Spitalului Clinic Judeţean Arad va avea loc lansarea cărţii regretatului preot dr. Pavel Vesa, trecut la Domnul în urmă cu exact şase săptămâni. Este, aşadar, o lansare de carte însoţită şi de cuvenitul parastas, ridicat în memoria eminentului cercetător într-ale istoriei eclaziastice de către familia îndoliată şi de către comunitatea istoricilor arădeni.
Lucrarea părintelui dr. Pavel Vesa a apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, bucurându-se şi de consilierea editorială a Protosinghelului Dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei noastre. Părintele dr. Pavel Vesa nu a mai apucat să-şi lanseze aceasta din urmă carte a sa, fiind chemat la Domnul, însă din discuţiile purtate cu el înainte de nefericitul eveniment am înţeles că monografia închinată episcopului Sinesie Jivanovici fusese motivată şi de împlinirea a unui sfert de mileniu de la ctitorirea de către acesta a reşedinţei episcopale de vară din Gai, actuala Mănăstire cu hramul „Sfântul Simion Stâlpnicul”.
Apărută în condiţii grafice deosebite, lucrarea „Eparhia Aradului în timpul episcopului Sinesie Jivanovici (1751-1768)” este structurată pe 17 capitole, bucurându-se de un aparat critic de excepţie, după cum ne obişnuise deja părintele dr. Pavel Vesa prin numeroasele sale lucrări publicate în domeniul istoriei bisericeşti. Primul capitol este dedicat stării eparhiei arădene de la mijlocul secolului al XVIII-lea, urmat de capitolul privind alegerea, numirea şi instalarea episcopului Sinesie Jiva­novici, considerat de generalul austriac Charles de Ville ca fiind „unul dintre cei mari rafinaţi ortodocşi care există”. După capitolul dedicat jurisdicţiei Episcopiei arădene, cel referitor la reşedinţele episcopale eviden­- ţiază citoriile făcute de către cel care este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari episcopi pe care i-a avut Aradul în secolul al XVIII-lea. Alături de bisericile episcopale, sunt evidenţiate apoi protopopiatele şi parohiile din acea vreme, precum şi starea clerului mirean. Abuzurile administraţiei comitatense, sau cele venite din partea domnilor de pământ sunt de asemenea cercetate de către vrednicul de amintire preot dr. Pavel Vesa, la fel ca şi disputele confesionale ale vremii. Vizitele canonice şi viaţa bisericească a Eparhiei preced capitolul dedicat bogatei activităţi culturale din vremea lui Sinesie Jivanovici, episcopul care vorbea, fluent, sârba, româna, slavona, greaca, latina, rusa, germana, franceza şi maghiara. Cartea postumă a părintelui dr. Pavel Vesa încheie un şir de peste douăzeci de apariţii editoriale ale celui care este considerat ca fiind unul dintre istoricii bisericeşti de marcă din partea de vest a României, continuând tradiţia marilor preoţi-cărturari din Eparhia Aradului: Vasile Mangra, Roman Ciorogariu, Gheorghe Ciuhandu, Teodor Botiş…  Dumnezeu Să-l pomenească în Împărăţia Sa!

Recomandările redacției