În penultima zi a manifestării „Zilele Oraşului Pecica“, adică sâmbătă, 14 mai 2016, a avut loc un moment cultural special, lansarea cărţii „Amurguri mistuite“ de Eugenia Ponta Pete, poetă şi cadru didactic în frumosul oraş din Câmpia Aradului.

Întâmplarea literar-artistică s-a petrecut la Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu“ Pecica, într-o sală ocupată aproape până la refuz de intelectualii oraşului, de  amatorii de carte din localitate precum şi de un grup de scriitori şi artişti veniţi de la Arad.

De remarcat că primele rânduri au fost ocupate de oficialităţile locale, în frunte cu marele iubitor de act cultural care este primarul Petru Antal. Nu au lipsit nici cele două vedete politice ale oraşului Pecica, Iustin Cionca şi Constantin Traian Igaş.

Eugenia Ponta Pete este la a patra sa carte, celelalte trei fiind: „Cioburi de cristal“ 2013, carte de debut, cu o prefaţă de Petre Don; „Flori de tei“ 2014, prefaţă Monica Rodica Iacob; „Verde albastru“ 2015, prefaţă Ioan Vasile Marcu şi cea de faţă, „Amurguri mistuite“ cu o prefaţă semnată de Anton Ilica.

De menţionat că volumul „Amurguri mistuite“ a apărut la prestigioasa Editură MIRADOR-2016, beneficiind de o superbă copertă realizată de Nelu Pitic.

Moderatorul manifestării a fost poetul Ioan Matiuţ, directorul Editurii MIRADOR din Arad.

Pe scenă au luat loc: Vasile Dan, invitat special, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Arad, poeta Florica Cândea, prof. Anton Ilica, Ioan Matiuţ, editorul cărţii şi, evident, Eugenia Ponta Pete, autoarea volumului lansat.

Profesoara şi poeta Florica Cândea a vorbit despre semantica cuvântului „amurg“, descoperind în acesta sensuri nebănuite, pe care Eugenia Ponta Pete le introduce în cartea ei conferindu-i valoare şi frumuseţe.

Profesorul şi omul de cultură Anton Ilica a scos în evidenţă valoarea volumului de poeme, sesizând creşterea în calitate a gestului artistic, sensibilitatea şi fragilitatea sufletului poetei pecicane ieşind în evidenţă.

A urmat invitatul de onoare al manifestării, poetul Vasile Dan, redactorul-şef şi fondatorul Revistei ARCA, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a făcut o amplă trecere în revistă a culturii din oraşul Pecica, afirmând că localitatea a dat lumii literare cel puţin două personalităţi: Lucian Emandi şi Viorel Ghiorghiţă.  Astfel, poetul şi criticul literar Vasile Dan l-a evocat în cuvinte calde, flatante pe poetul Lucian Emandi, pe care l-a cunoscut şi l-a apreciat în timpul vieţii sale. De asemenea, Vasile Dan a vorbit despre personalitatea şi viaţa poetului şi criticului Viorel Ghiorghiţă, intelectual care a cunoscut amarele închisori ale comunismului şi care originar este din oraşul Pecica.

În acest context, după evocarea celor doi mari  intelectuali pecicani, Vasile Dan s-a referit la cartea „Amurguri mistuite“, socotind-o un bun exemplu pentru continuitatea actului literar de valoare în acest areal de cultură care este oraşul Pecica, iar despre autoare spunând că este o poetă talentată şi sensibilă.

Poeta Eugenia Ponta Pete a mulţumit celor care au vorbit despre cartea ei, mărturisind că este foarte emoţionată. Apoi a citit cu mult talent din carte, obţinând calde şi vii aplauze din partea celor prezenţi.

Partea a doua a manifestării l-a avut ca invitat special pe Andrei Păunescu. Paul Krizner a recitat o poezie dedicată poetului Adrian Păunescu,  poezie scrisă de Eugenia Ponta Pete şi publicată în cartea „Amurguri mistuite“.

Cantautorul  Andrei Păunescu a prezentat un reuşit moment de muzică folk cu melodii de succes ale Cenaclului Flacăra, moment care a fost răsplătit cu vii aplauze.

În final a fost organizată o sesiune de autografe pe cartea lansată.

Recomandările redacției