Aula „Ştefan Cicio-Pop”  a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” a găzduit joi eleganta lansare a unei monografii care acoperă cadrul natural şi socio- economic al unei… microregiuni. Este vorba de volumul „Căsoaia şi împrejurimile- însemnări monografice” (ed. „Vasile Goldiş University Press”, 2014), rezultatul muncii de cercetare susţinute de trei profesori- prof. Horia Truţă, prof.univ. dr. Aurel Ardelean şi conf. univ. dr. ing. Ioan Don- cei trei lăsând deoparte împărţirea administrativă a spaţiului şi materializându-şi cunoştinţele în ceea ce a devenit o monografie de tip unic în judeţul Arad, apărută în condiţii grafice deosebite, în peste 500 de pagini bogat ilustrate de Mihai Takacs, Florin Hornoiu şi Gheorghe Şofrag.

Dr. Doru Sinaci- amfitrion al evenimentului- a calificat lansarea ca fiind „un eveniment editorial, mai ales prin faptul că cei trei autori pornesc cercetarea monografică dintr-o zonă inedită: a botaniştilor, a celor care se ocupă de mediu”, divulgând apoi faptul că urmează şi un altul: lansarea unei monografii a Văii Mureşului. CSI dr. Octavian Mândruţ s-a declarat „extraordinar de onorat” să parcurgă aceast volum, subliniind că este un „unicat absolut”, iar scriitorul Horia Ungureanu a vorbit cu multă căldură despre spaţiul de care îl leagă amintirile copilăriei, spunând că a citit cartea „ca pe un roman poliţist”, care l-a purtat „într-o spirală a timpului”.

Luând cuvântul, prof. univ dr. Aurel Ardelean a vorbit despre prietenia cu Horia Truţă, pe care îl cunoaşte încă de pe băncile Facultăţii de Biologie din Cluj- Napoca. Potrivit profesorului Ardelean, monografia lansată are în spate o perioadă îndelungată de cercetare a florei din Ţara Zărandului şi chiar o „monografie a Munţilor Zarand- premiată de Academia Română”, pentru care a parcurs cândva, în cinci ani de zile, întreaga zonă.  La rândul lui, profesorul Horia Truţă a făcut un catalog al resurselor pe care le-a folosit în conceperea acestei cărţii („Am folosit surse edite şi inedite, dar un rol deosebit îi revine marelui fond documentar constituit de Arhivele Naţionale”), conf. univ. dr. ing. Ioan Don încheind alocuţiunile autorilor prin mărturisirea că este o onoare să poată colabora la această „lucrare atât de complexă”.

Noile proiecte ale Consiliului Judeţean au fost motivul pentru care şi Adrian Ţolea a participat la lansare. „Centru Cultural Judeţean a scris un proiect care a fost câştigat pe fonduri transfrontaliere- la care domnul Sinaci a avut o foarte mare contribuţie-, privind tabăra educaţională de la Căsoaia, în care dorim să investim”. Vicepreşedintele CJA a reamintit că instituţia doreşte să intre în posesia terenului pe care se află Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia pentru a-l reabilita şi moderniza, parcul fiind administrat în prezent de Primăria Comunei Tîrnova.

Deşi lansarea de la UVVG a adunat o mulţime de cercetători, artişti şi oficialităţi, cartea a mai fost prezentată sâmbătă de autori şi în localităţile Agrişu Mare, Arăneag şi Drauţ, direct vizate de conţinutul acestei monografii. Mai mult, autorii au decis să o lanseze şi la Timişoara.

Recomandările redacției