Etajul I al Turnului de Apă a găzduit marţi lansarea a două volume semnate de un scriitor care, deşi îşi împarte în prezent existenţa între Arad şi Denver, se bucură încă de mulţi apropiaţi în oraşul nostru: Mircea Hortensiu Tomuş. La eveniment au fost prezenţi colegi şi apropiaţi din mediul şcolar, universitar, literar, medical, precum şi foşti vecini din Gai, un cartier mult evocat cu acest prilej.
Dubla lansare a vizat cărţi de facturi diferite, un volum de poezii- „Printre tristeţi şi amintiri…”- despre care se poate spune mai degrabă că a fost prezentat, nu lansat, veridica lansare având loc anul trecut- şi un volum de proză, „pseudo jurnalul de călătorie” „Călător prin amintiri, vol. I- Itinerarii”, ambele apărute la editura StudIS. Deşi primul nu a fost cu adevărat neaşteptat, Tomuş fiind cunoscut ca poet, cu metrica lui care, spune Horia Ungureanu, aminteşte de marii clasici, şi cu înclinarea spre poezia religioasă, volumul de proză a venit ca o surpriză, presupusul jurnal de călătorie fiind un pretext pentru autor de a se opri asupra unor evenimente pe care le trăieşte şi asupra unor sentimente care îl încearcă la mare distanţă de ţara natală.
Prezentarile le-au făcut prof. Horia Truţă, de asemenea moderator al evenimentului, în calitate de gazdă, şi scriitorul Horia Ungureanu, un vechi cunoscut de-ai lui Mircea Hortensiu Tomuş. Intervenţii pline de patos au avut însă şi Dragutin Arsenov (coleg din clasele primare), scriitorul Cornel Marandiuc, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, poetul Ioan Vasile Marcu, medicul Mircea Guiu, prof. Simion Jarko şi alţii. Este demn de amintit că, de altfel, lansarea a fost un bun pretext de a depăna amintiri pentru reprezentanţii generaţiei de absolvenţi ’54 a Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, generaţie care a dat mai multe personalităţi municipiului de pe Mureş.
Spre final, autorul le-a mulţumit gazdei şi celor prezenţi, după care şi-a destăinuit speciala relaţie cu scrisul, scris prin care şi-a „tăinuit iubirile, trăirile, simţirile”, redeşteptându-şi, aşişderea, nostalgia care-l întâmpină la revederea Aradului. Tomuş a citit două texte- proză şi versuri- pe care le-a considerat reprezentative, totul încheindu-se în prietenie şi destindere la subsolul Turnului de Apă, o ocazie specială constituind-o şi apropierea aniversării scriitorului Horia Ungureanu, căruia îi urăm cu această ocazie un călduros „La mulţi ani!”.
Despre Mircea Hortensiu Tomuş
Născut în 1938 la Aninoasa (jud. Hunedoara), Mircea Tomuş este absolvent al actualului Colegiu Naţional „Moise Nicoară” din Arad (1954) şi licenţiat în Filologie la Bucureşti şi Timişoara. Fost profesor- director în Arad, Pecica şi Petriş, scriitorul îşi împarte astăzi viaţa între Arad şi Denver, SUA.

Recomandările redacției