lalasint 3 lalasint lalsint 2Ieri,  după slujba religioasă oficiată de către parohul Petru Constantin în biserica ortodoxă din Lalaşinţ şi după aceea în incinta căminului cultural din Lalaşinţ, a avut loc lansarea Monografiei Satului Lalaşinţ începută de către preotul Pavel Vesa şi terminată după moartea acestui de către profesorul Ioan Traia de la Muzeul Satului Bănăţean împreună cu fii satului Lalaşinţ. Lucrarea monografică a fost prezentată de către profesorul Ioan Traia, atât în biserică după terminare parastasului cât şi în incinta căminului cultural.
Preotul Pavel Vesa, cel care a început scrierea monografiei, a fost preot al parohiei Lalaşinţ timp de 10 ani, între anii 1979 şi 1989 după care a fost mutat în parohia Dezna.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi eveniment a mai avut loc parastasul şi prezentarea cărţii biografice a părintelui Pavel Vesa scrisă de către profesorii Paul Krizner şi Gabriela Marco. Biografia fiind prezentată de către istoricul doctor Doru Sinaci, colegul nostru de la Glasul Aradului.
La eveniment au participat oameni de cultură de seamă şi anume: profesorul Ioan Traia de la Muzeul Satului Bănăţean, cel care a şi ajutat la finalizarea monografiei, cercetătorul ştiinţific doctor Ioan Haţegan de la Academia Română din Timişoara, doctor Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române din Timişoara, profesor Horia Truţă, istoric local al Aradului, lector universitar doctor Stelian Boia, profesor în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, Elena Rodica Colta din cadrul Centrului Cultural Judeţean din Arad,  profesor doctorand Gabriela Marco şi profesor Paul Krizner, autorii cărţii biografice a preotului Pavel Vesa, Dan Radosan, directorul Muzeului Satului Bănăţean, preoţii Dorel Cherşu şi Alin Scridon şi colegul nostru doctor Doru Sinaci, istoric. La eveniment au participat şi primarul Gabriel Faur, care a sprijinit acest eveniment cultural local.
În cadrul aceluiaşi eveniment a sosit şi primarul comunei Bata, Ioan Micurescu  însoţit de o echipă de etnologi de la Tabăra de Cercetare Etnografică coordonat de către Rodica Colta.
„Sunt motivat să vin la Lalaşinţ de cei 10 ani de bună colaborare cu preotul Pavel Vesa de când a fost el paroh al Lalaşinţului şi apoi de cei patru ani, anume 2004-2008 când am fost preşedinte a comisiei de cultură din cadrul Consiliului Judeţean Arad. Chiar eu i-am prezentat Premiul de Excelenţă în anul 2007 în cadrul Galei de Premiere Arad. “ a declarat primarul comunei Bata, Ioan Micurescu.
Trebuie menţionat de asemenea faptul că la cele două lansări de carte şi la slujba parastasului au fost prezenţi şi fiul şi soţia preotului Pavel Vesa, Florin şi
Florica Vesa.
„A fost un eveniment frumos prin care o a doua localitate care aparţine de comuna Bârzava are şansa de a-şi lansa monografia în decurs de doar o lună. Prin aceste două monografii, cea a satului Căpruţa lansată recent dar şi cea a satului Lalaşinţ,  cetăţenii celor două sate vor putea să îşi cunoască foarte bine istoricul localităţii unde locuiesc. Luna august a fost o lună plină de istorie şi cultură pentru cele două localităţi ale comunei Bârzava“ a spus Gabriel Faur, primarul comunei Bârzava.
După festivitatea de lansare a celor două cărţi toţi cei invitaţi au luat parte la agapa care a avut loc la căminul cultural din satul Lalaşinţ.
Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției