Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN organizează miercuri Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor în vederea lansării programului pilot de reducere a TVA la 9% pe lanţul grâu-făină-pâine.

Patronatele din panificaţie şi lanţurile de retail intenţionează să încheie un parteneriat cu autorităţile în vederea combaterii evaziunii fiscale şi realizării unui mediu economic sănătos în industria de morărit şi panificaţie.

La eveniment vor participa premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANPC, Bogdan Cristian Nica, preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, dar şi aproximativ 450 – 500 de producători din domeniu.

Potrivit preşedintelui ROMPAN, Aurel Popescu, evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni după introducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu aproximativ 15 procente.

„Noi apreciem că în 6-8 luni de zile, după reducerea TVA la 9% pe tot lanţul, respectiv la grâu, făină şi pâine, evaziunea fiscală se va diminua de la 67% în prezent, la circa 20%. Acum evaziunea fiscală din sector se ridică la circa un miliard de lei şi estimăm că va ajunge la circa 200 de milioane de lei, iar bugetul va putea recupera undeva la 800 de milioane de lei”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele ROMPAN, Aurel Popescu.

Acesta a precizat că mediul de afaceri şi consumatorii vor fi principalii beneficiari ai reducerii TVA la pâine la 9% deoarece va exista pe piaţă o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi mai ieftină, iar în domeniu se vor putea face noi investiţii.

ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.

În industrie lucrează 6.178 de unităţi înregistrate, dar există şi multe alte unităţi neînregistrate. În industria de panificaţie lucrează 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din întreaga industrie alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.

 

 

AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu

 

Recomandările redacției