nobel santanaVestea că Stefan W. Hell, fost elev al şcolii din Sântana, va fi laureat cu Premiul Nobel a provocat agi­taţie în şcoala din localitate, prin­tre localnici, dar şi în administraţia locală şi judeţeană. Ana Heniges, directoarea de azi a şcolii din Sântana ştie de la colegii mai în vârstă că elevul Stefan Hell era extrem de conştiincios şi avea numai note de 10. „A fost elev până în 1977. A avut aproape 10 pe linie. Este un model pentru elevii din şcoala noastră. Mi-a povestit domnul Bupte, care era director, că a făcut cu el româna şi studii suplimentare la limba română, că era preocupat să fie excelent în toate”, a spus Ana Heniges.
Primarul oraşului Sântana şi preşedintele Consiliului Judeţean Arad plănuiesc să-i acorde şi ei distincţii laureatului cu Nobel pentru chimie. „După clasa a VII-a a plecat la liceu la Timişoara, apoi a emigrat în Germania în 1978. După revoluţie, casa părintească a fost revendicată şi retrocedată familiei domnului Hell. Ultima dată când a fost în Sântana, în urmă cu doi ani, a vizitat casa părintească. Este o bucurie că o asemenea personalitate a făcut şcoala în Sântana. Îl propunem pentru distincţia de cetăţean de onoare”, a anunţat Daniel Tomuţa, primarul oraşului Sântana.
Casa în care a copilărit cercetătorul este acum îngrijită de vecini. De altfel unul dintre ei, care este şi rudă prin alianţă cu Ştefan Hell, chiar locuieşte în această casă. „Ştiu că a luat, acuma-s doi ani, în Arad, da’ ăla era doctor honoris causa. Băiatul învăţa, maică-sa a fost învăţătoare, tatăl inginer la Pâncota. Cine s-a gândit la aşa ceva? E tare cumsecade, are 3 copii, doi îs gemeni, soţia e în medicină, părinţii ei tot în medicină. Au plecat în ’78, când Ştefi, ăsta care e profesor acum, era copil. Aici nu reuşea dacă rămânea, deşi e băiat deştept”, a declarat Iolanda Maier, rudă cu fostul arădean proas­păt laureat al Premiului Nobel.
Cristian Cotuna

Recomandările redacției