Cei doi jurnaliştii ai Radio France International (RFI) răpiţi la Kidal, în nordul statului Mali, au fost asasinaţi sâmbătă ‘cu sânge rece’ , a declarat ministrul de externe francez, Laurent Fabius, la finalul unei şedinte de urgenţă convocate duminică de preşedintele François Hollande pentru analizarea circumstanţelor morţii celor doi, transmit AFP şi Reuters.

 

 

 

Şeful diplomaţiei franceze a precizat că jurnaliştii RFI, care sosiseră la Kidal pentru a face un reportaj, au fost ucişi de gloanţe. ‘Au fost asasinaţi cu sânge rece. Într-unul s-a tras cu două gloanţe, iar în celălalt cu trei gloanţe’, a declarat Fabius, menţionând că securitatea urmează să fie întărită în regiunea Kidal.

Reuniunea de urgenţă de duminică a avut loc la doar patru zile după eliberare a patru ostatici francezi în aceeaşi regiune. La reuniunea condusă de François Hollande au participat, pe lângă ministrul de externe, şi ministrul justiţiei, Christiane Taubira, precum şi câte un reprezentant al Ministerului Apărării şi al serviciilor secrete.

Ghislaine Dupont (57 ani) şi Claude Verlon (55 ani), o jurnalistă şi un tehnician cu experienţă, au fost răpiţi sâmbătă la prânz de bărbaţi înarmaţi din faţa locuinţei unui reprezentant tuareg pe care îl intervievaseră la Kidal. Corpurile lor au fost descoperite după mai puţin de două ore de către o patrulă franceză, la circa 12 kilometri est de Kidal.

Conform mărturiilor lui Ambery Ag Rhissa, reprezentantul Mişcării naţionale de eliberare al Azawad (MNLA, rebeliunea tuaregă) pe care jurnaliştii RFI îl intervievaseră şi care a asistat la răpirea acestora, agresorii vorbeau limba tuaregă.

Kidal, situat la peste 1.500 km nord-est de Bamako, este leagănul comunităţii tuarege şi al MNLA. Mişcarea a condamnat, sâmbătă seara, crimele şi a promis că ‘va face totul pentru a-i identifica pe cei vinovaţi’.

Potrivit AFP, suspiciunile vizează gruparea Al-Qaida în Maghrebul islamic (Aqmi), foarte prezentă în regiune, în pofida prezenţei trupelor franceze care au intervenit în zonă din ianuarie 2013 împotriva grupărilor islamiste armate.

În privinţa mobilului acestor asasinate, presa franceză a evocat duminică ipoteza unui diferend financiar în privinţa răscumpărării care ar fi fost plătită – 20 de milioane de euro, potrivit unor surse – pentru obţinerea eliberării celor patru ostatici francezi deţinuţi de Aqmi timp de peste trei ani în Sahel şi care au revenit în Franţa, miercuri seara.

Parisul a reafirmat că Franţa nu plăteşte răscumpărări pentru ostatici, dar nu a exclus în mod explicit că ar fi putut fi oferiţi bani din surse private.AGERPRES (AS – autor: Argentina Traicu, editor: Cristina Mac)

 

Recomandările redacției