„Nu am dat greş, ci pur şi simplu am găsit 10.000 de idei care nu funcţionează.” Aşa îşi explica unul dintre cei mai prolifici inventatori ai istoriei, Thomas Alva Edison, seria neîntreruptă de experimente pe care le-a realizat în decursul vieţii. Totuşi, munca sa nu a fost nici pe departe în zadar: cel puţin 1.093 dintre ideile sale au funcţionat în practică, fapt de­monstrat de brevetele de invenţie care i-au fost acordate pentru ele.
Thomas Alva Edison s-a născut pe data de 11 februarie 1847 în Milan, un sătuc din statul Ohio. La vârsta de şapte ani, întreaga familie s-a mutat în Port Huron (Michigan), unde „Al”, aşa cum era poreclit Edison, a început să meargă la şcoală. Deşi în spatele copilului bolnăvicios se ascundea un geniu, rezultatele sale îl recomandau ca un elev mediocru. După numai trei luni, mama sa, o fostă profesoară, l-a retras de la şcoală şi
l-a învăţat singură să scrie şi să citească.
Curios din fire şi cu o înclinaţie vădită spre cunoaştere, Thomas a început să citească din ce în ce mai mult, căutând cu preponderenţă informaţii despre mecanică şi chimie.
La 12 ani vindea ziare într-un tren, ziare pe care le redacta și tipărea chiar el într-un vagon în care își instalase și un laborator. La scurt timp după, Edison s-a confruntat cu probleme la nivelul auzului, devenind aproape surd, ceea ce nu l-a oprit totuşi din a îşi continua treaba.
La 15 ani, Thomas învăţase deja majoritatea tainelor meseriei de operator de telegraf astfel că în următorii cinci ani a lucrat în diverse oraşe şi companii pe acest post. În tot acest timp, el făcea diferite experimente.
Prima sa creaţie notabilă a fost un sistem de printare a mesajelor primite prin telegraf. Inven­ţia lui Edison, care pe atunci avea 22 de ani, i-a impresionat pe conducătorii unei companii și i-au oferit 40.000 de dolari în schimbul drepturilor asupra acesteia. Având aceşti bani, Thomas și-a înfiinţat propria companie în New Jersey, unde a continuat să aducă îmbunătăţiri substanţiale unor invenţii pe atunci încă proaspete. În aceeaşi perioadă, el a inventat fonograful, un aparat capabil să înregistreze şi să reproducă mecanic sunete.
În anul 1878 perfecționează telefonul lui Alexander Graham Bell și, folosind microfonul inventat de Hughes, brevetează telefonul cu bobină de inducție și microfon cu cărbune, căruia îi adaugă apoi soneria electrică de apel.
La sfârșitul anului 1878, Edison a început să lucreze intens la conceperea unui sistem de iluminare electric care să poate fi folosit la scară largă – practic, ceea ce astăzi numim bec.
Primele becuri începuseră să apară încă de la începutul sec. XIX; unii dintre cei mai de seamă oameni de ştiinţă ai lumii au creat câte o variantă, însă ficare dintre acestea avea carenţe serioase: fie durata de „viaţă” era mult prea scurtă, fie producerea lor necesita cheltuieli exagerate, fie aveau un consum de curent electric prea mare.
În anul 1879 inventează becul cu incandes­cență, iar în 1880 realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit astfel prima navă iluminată electric.
În anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tracțiunii electrice pe calea ferată.
În ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș. Succesul său a fost răsunător, astfel că peste numai un an a ajuns să asigure curentul necesar pentru peste 10.000 de lămpi.
În anul 1894 inventează kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini în mișcare, cu o frecvență de 45 de imagini pe secundă.
Pe lângă calităţile sale incontestabile care îl recomandă drept unul dintre cei mai mari inventatori ai istoriei, Edison era şi un bun antreprenor. El şi-a dezvoltat un adevărat imperiu comercial în domeniul electricităţii, care cuprindea o suită de companii (producea şi opera toate aparaturile necesare iluminării).
Pe durata ultimilor zece ani din viaţă a înce­put să reducă timpul petrecut la serviciu şi a lăsat compania fiului său Charles. Totuşi, Edison a fost activ în cadrul companiei până cu câteva luni înainte de ziua morţii sale, 18 octombrie 1931.

Recomandările redacției