Lecţia de istorie: 12 aprilie – Iuri Gagarin, povestea primului om în spațiu care a a zburat spre zei și stele

0
138

În jurul orei 9 dimineața (ora Moscovei), pe 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin s-a propulsat în cărţile de istorie după ce a devenit primul om care a zburat în spaţiul cosmic. Pilotul şi inginerul de 27 de ani a devenit instant o celebritate internaţională la întoarcerea sa.
Iuri Alekseyevich Gagarin, fiul unui tâmplar,
s-a născut în satul Klushino din Smolensk, Rusia, pe 9 martie în anul 1934. La 16 ani, s-a mutat la Moscova ca ucenic în industria metalurgică, dar a fost transferat apoi la o şcoală tehnică din Saratov. Aici, Iuri Gagarin s-a alăturat unui club de aviaţie şi a zburat pentru prima dată. În 1957, a absolvit şcoala de cadeţi a Forţelor Aeriene Sovietice şi a început să îşi servească ţara ca pilot de avion de vânătoare (MiG-15), scrie History.
În 1960, Gagarin a fost selectat alături de alţi 19 candidaţi pentru programul spaţial sovietic. Programul a restrâns numărul la doi: Gagarin şi Gherman Titov, aceştia fiind finaliştii pentru primul zbor în spaţiu. Aşa cum bine se ştie, a fost ales Gagarin. Unii au considerat că motivul principal nu a fost reprezentat de competenţe, ci de preferinţa premierului sovietic Nikita Hruşciov pentru Gagarin.
Totuşi, Iuri Gagarin avea aptitudinile necesare pentru a fi cosmonaut, atât cele tehnice, cât şi cele fizice: experienţa ca pilot şi faptul că avea doar 1,57 de metri îl făceau un candidat ideal pentru zborul spaţial.
La ora 09:07 a.m., pe 12 aprilie 1961, când nava spaţială Vostok 1 în care se afla Gagarin a început să se ridice de la Cosmodromul Baikonur, a rostit exclamaţia informală care a devenit legendă: “Poyekhali!” („Să-i dăm drumul!”). Zborul său, o orbită în jurul Terrei, la o altitudine de 327 kilometri, care a durat o oră şi 29 de minute, a fost lipsit de probleme, dar aterizarea a fost aproape să se termine cu un dezastru atunci când modulul descendent şi modulul spaţial nu s-au separat aşa cum ar fi trebuit. Gagarin s-a catapultat înainte ca nava să ajungă pe pământ, paraşutându-se în siguranţă lângă fluviul Volga. Când a reintrat în atmosferă, a fost supus unor forţe de opt ori mai mari decât atracţia gravitaţională, dar, datorită pregătirii sale, a rămas conştient, scrie Space.
Au existat controverse cu privire la acest zbor. Pentru a fi considerată o misiune spaţială oficială, Fédération Aéronautique Internationale (FAI), organizaţia care înregistra zborurile spaţiale, a determinat că pilotul trebuie să aterizeze împreună cu nava spaţială, lucru care în cazul lui Gagarin nu s-a întâmplat. Liderii sovietici au precizat că acest lucru s-a întâmplat, dar au recunoscut adevărul abia în 1971. Chiar şi aşa, Gagarin este primul om care a călătorit în spaţiu. Triumful lui Iuri Gagarin a reprezentat o lovitură puternică pentru Statele Unite, care trebuia să lanseze primul zbor spaţial în mai 1961. Mai mult decât atât, un astronaut ame­rican nu va atinge performanţele lui Gagarin şi a navei sale spaţiale decât în februarie 1962, când astronautul John Glenn a realizat trei orbite în jurul Terrei cu nava spaţială Friendship 7.
În 27 martie 1968, Gagarin a murit, în apropierea Moscovei, în timpul unui zbor de teste cu MiG-15 care era pilotat şi cu ajutorul colegului său, Vladimir Seryogin (care de asemenea şi-a pierdut viaţa în accident). Cenuşa lui Iuri Gagarin a fost pusă într-o nişă din zidul Kremlinului.
Investigaţia oficială a accidentului a ajuns la concluzia că Gagarin a încercat să evite un obiect, precum o pasăre sau un balon meteorologic, pierzând controlul avionului. Mulţi experţi au precizat însă că rezultatul investigaţiei nu este plauzibil, iar zvonurile au continuat să circule. Unii considerau că Gagarin era băut sau că împreună cu Seryogin, era distras de realizarea fotografiilor. Alţii au sugerat că o valvă de presurizare a cabinei s-a defectat.
Deşi a murit într-un semi-anonimat, memoria lui Iuri Gagarin a rămas vie, fiind celebrat chiar şi de rivalii săi americani. Atunci când Apollo 11 a ajuns pe Lună, în iulie 1969, echipajul a lăsat un medalion comemorativ cu numele lui Gagarin, împreună cu medalioane ale altui cosmonaut şi a trei astronauţi Apollo care şi-au pierdut vieţile în accidente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.