Aurel Tămaş s-a născut la data de 16 aprilie 1961 în Borşa, Cluj. Este unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară din ţară.
Un artist, un om al muzicii populare și al muzicii ușoare, clujean venit din mediul rural, tradițional, credincios, foarte dedicat activităților ce le desfășoară, dar mai ales un adevărat mare român, acesta este Aurel Tămaș.
Crescut într-un mediu parcă desprins din romanele țărănești ale lui Rebreanu, Aurel Tămaș și-a dezvoltat dragostea de patrie. Mama sa, Ana, din zona Pogăcenilor și tatăl său din neamul Tămă­șeștilor, născut în Jucu, au întemeiat o familie frumoasă în Borșa, loc unde a copilărit și Aurel Tămaș. Acesta s-a ocupat cu muncile rurale, creșterea, animalelor, cultivarea plantelor, păstoritul oilor, dar aici a și urmat o parte din studii și a cochetat cu muzica. Pare-se că neamul Tămășeștilor se trage din zona Maramureșului, ceea ce îl face pe artist un autentic român. Și în prezent, Aurel Tămaș se simte atras de meleagurile copilăriei, încercând să petreacă cât mai mult timp în Borșa.
Prima experienţă muzicală a lui Tămaş a fost la 10 ani ca acordeonist, iar ceva mai târziu, licean fiind, a înfiinţat prima orchestră unde se făcea remarcat ca instrumentist şi dirijor. Din această perioadă este demnă de reţinut participarea artistului Aurel Tămaş la „Cenaclul Azur” din Cluj.
În timpul stagiului militar, acesta a avut norocul să poată cocheta cu muzica, fapt ce l-a ajutat de multe ori să scape de posturile de santinelă. După satisfacerea stagiului militar, Aurel Tămaș s-a angajat la „Armătura” din Cluj, unde a lucrat timp de 1 an de zile ca și turnător formator în secția de alamă, ulterior fiind transferat la Întreprinderea „Metalul Roșu” tot la turnătorie, dar de data aceasta, de fontă.
La Metalul Roșu, a preluat Orchestra „Nădășelul”, alături de care a participat la primele concursuri naționale și internaționale. În paralel a activat ca și instrumentist și în orchestra Ansamblului „Rapsodia Someșană” din Cluj, condusă de Alexandru Tămaș împreună cu care a înregistrat primele piese la Radio Cluj. Aurel Tămaș are un respect deosebit față de profesoara de muzică din timpul liceului, Doamna Doctor Georgeta, care i-a predat primele lecții de muzică.
Primele ieșiri la concursuri și turnee au fost în 1984 in Bulgaria, Ungaria și Turcia cu Ansamblul „Nădășelul”, iar cu Ansamblul „Rapsodia Someșană” în Franța și Italia anului 1985.
În 1992 a început una dintre cele mai importante colaborări din cariera sa, aceea cu maestrul Dumitru Fărcaş.
Iuliu Merca de la Semnal M i-a fost mai mult decât un colaborator, a fost un prieten drag, pe care Aurel Tamaş îl poartă şi astăzi în suflet, iar plecarea lui timpurie dintre cei vii l-a marcat profund pe artist.
A urmat episodul „America”, experienţă care a contribuit la desăvârşirea artistică a lui Aurel Tamaş. Reîntors în ţară, a înregistrat împreună cu Dumitru Fărcaş primul album de muzică populară în anul 1994. Anul 1995 îi aduce participarea la Cerbul de Aur şi primele apariţii pe posturile de televiziune.
Aurel Tămaş a avut o ascensiune rapidă ce i-a adus cu sine foarte multe succese şi o popularitate uimitoare. Pe lângă pasiunea pentru folclor, cântăreţul are înclinaţii şi pentru muzică uşoară. Schimbarea stilului muzical a fost de bun augur, lansând albumul „Trup de Vânt”, o experienţă inedită care pe mulţi i-a luat prin surprindere. Reacţia publicului a fost pe măsură, albumul vânzându-se într-un număr impresionant de exemplare. „Furtuni de Vise” este un alt album al său ce compune o atmosferă specială în prezenţa taragotului, instrument tradiţional.
În anul 2009, în timpul unui concert pe care artistul îl susţinea a urcat alături de el şi Preşedintele României, Traian Băsescu cântând împreună refrenul melodiei „Țara mea şi mândra mea”.
În discografia artistului se mai numără şi albumele „Aurel Tamaş” (1998), „Ce-o avea lumea cu mine” (2003) sau „Furtuni de Vise” (2005).
Interpretul a obţinut premiul Discul de platină pentru „Trup şi suflet”, Discul de platină pentru albumul „Furtuni de Vise” (2007) pentru cel mai bun album vândut şi premiu la secţiunea folclor de la Gală Premiilor VIP din 2007.

Recomandările redacției