După Paris, Viena sau Londra, ia ființă în anul 1833 cel de-al șaselea conservator muzical european și primul din țară, în ordine cronologică, după cele de la Paris, Praga, Bruxelles, Viena şi Londra cunoscut sub numele de Arader Musik Conservatorium. Un lucru interesant este modul în care acesta a fost întemeiat. Mai mulți membri ai Asociației iubitorilor de muzică (Gessellschaft der Musikfreude) au hotărât înființarea Conservatorului arădean la data de 1 mai 1833.
Aceștia au decis să cumpere bilete la loteria națională, iar câștigurile obținute să constituie fondurile pentru întemeierea Conservatorului.
Toate lozurile au fost necâștigătoare, dar vestea s-a răspândit printre oameni. Fondatorii au recurs la un mijloc clasic,
deschizând liste de subscripție pentru donațiile publice, prin emiterea de obli­gațiuni cu dobânzi, așa numitele Circulare un Obligation.
Încasările nete au fost împărtiţe, conform chitanţelor originale, Bisericii Reformate (200 florini), orfelinatului (150 florini), conservatorului de muzică (100 florini), asociaţiei de muzică 100 (florini). Astfel, ideea melomanilor arădeni a devenit realitate.
Conservatorul a avut un rol important în viața culturală a Aradului. Timp de 54 de ani, violonistul vienez Johann Henld a fost directorul Conservatorului de Muzică. Pe lângă o carieră strălucită de violonist, acesta a predat vioara, armonia și teoria muzicii.

Recomandările redacției