Lecţia de istorie: 2 februarie – Dimitri Mendeleev, chimistul care a scris istorie

0
265

Dmitri Mendeleev a fost unul dintre cei mai însemnaţi chimişti. Pasiunea sa pentru chimie s-a concretizat prin descoperirea legii periodici­tăţii şi crearea tabelului periodic al elementelor, una dintre realizările ştiinţei foarte cunoscute şi apre­ciate la nivel mondial. Cu ajutorul tabe­lului periodic al elementelor, Mendeleev a evidenţiat existenţa şi proprietăţile noilor elemen­te chimice.
Dmitri Ivanovici Mendeleev s-a născut la 8 februarie 1834, în Verkhnie Aremziani, o provincie a Siberiei. A făcut parte dintr-o familie nume­roasă. Tatăl său a fost profesor, iar mama sa a deschis o fabrică de sticlă.
La vârsta de 16 ani, Dmitri Mendeleev s-a mutat la Sankt Petersburg, unde a învăţat la Institutul Pedagogic Principal. Începuse deja să publice lucrări de cercetare de la vârsta de 20 de ani. A absolvit primul în promoţia sa, în ciuda faptului că se confrunta cu tuberculoza.
În 1855, la vârsta de 21 de ani, a obţinut un loc de muncă în predarea ştiinţei la Simferopol, Crimea. A absolvit un program de masterat în chimie la Universitatea din Sankt Petersburg.
Între 1859 și 1861 a făcut cercetări asupra densității gazelor la Paris, și, mai apoi, a lucrat cu chimistul german Robert Bunsen și cu fizi­cianul Gustav Robert Kirchhoff la Heidelberg, făcând cercetări în domeniul chimiei.
A participat, în 1860, la prima conferinţă internaţională dedicată chimiei, desfăşurată la Karlsruhe, Germania. În 1861, s-a întors la Institutul Tehnic din Sankt Petersburg, unde a publi­cat lucrarea de 500 de pagini „Chimia Organică”, care i-a adus Premiul Domidov şi l-a propulsat în fruntea educaţiei în domeniul chimiei din Rusia.
În 1863, a devenit profesor de chimie la „Institutul Tehnologic” și la „Universitatea de Stat” din Sankt Petersburg. A publicat în anul 1869 lucrarea „Principiile Chimiei”, care a fost tradusă în engleză, franceză şi germană.
Mendeleev a înţeles că proprietăţile elemen­telor erau deosebit de importante, drept pentru care a notat cele 65 de elemente cunoscute, până la acel moment, pe nişte bucăţi de hârtie asemănătoare cărţilor de joc, după care a notat proprietăţile fundamentale ale fiecărui element în parte, inclusiv greutatea atomică. A observat că greutatea atomică era importantă într-o anu­mită măsură – comportamentul elementelor părea să se repete pe măsură ce creştea greutatea atomică a acestora. A continuat să mute bucăţile de hârtie astfel încât să găsească mo­delul coerent de dispunere al elementelor. I-au fost necesare doar două săptămâni să publice lucrarea „Relaţia dintre Proprietăţi şi Greutăţile Atomice ale Elementelor”.
Tabelul Periodic al Elementelor a fost dat publicităţii în 1869.
În ciuda faptului că Mendeleev a fost o personalitate științifică marcantă a timpului său, onorat de foarte multe organizații științifice din întreaga Europă, acasă, în Rusia, a fost privit cu suspiciune, ceea ce a dus la demisia sa de la ca­tedra Universității din Sankt Petersburg în ziua de 17 august 1890.
În ultimii săi ani de activitate profesională, a creat patentul clasic al votcii rusești, cu 40% alcool. Dar printre contribuțiile sale târzii mult mai importante se numără și studierea câmpu­rilor petrolifere din Rusia și contribuția sa semnificativă la crearea primelor rafinării rusești.
Dmitri Mendeleev a murit de gripă, la Sankt Petersburg, în 2 februarie 1907, cu doar şase zile înainte să împlinească 73 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.