Lecţia de istorie: 22 februarie – Mihai Leu – primul român campion mondial din boxul profesionist

0
332

Mihai Leu este primul român care a cucerit titlul mondial la box profesionist, versiunea WBO, în data de 22 februarie 1997, când l-a învins pe panamezul Santiago Samaniego. Ulterior și-a păstrat Centura în fața irlandezului Michael Carruth, fiind nevoit apoi să renunțe la box din cauza unei accidentări.
Leu a fost neînvins la profesioniști în cele 28 de partide jucate. În 20 de ani de box, a avut 220 de meciuri la amatori și profesioniști și doar 10 înfrângeri la amatori. Primul meci pierdut a fost al 63-lea din carieră!
Povestea lui Mihai Leu este una de film de Oscar. A făcut mai întâi înot de la 4 ani, apoi s-a apucat de tenis de câmp, iar pe la 9 ani a trecut la box. Dragostea pentru acest sport i-o insuflase bunicul său, un brăilean pasionat de box. Părinții lui l-au orientat către sport. La început nu s-a gândit nimeni că va face performanță, dar aceștia s-au bucurat că nu stă toată ziua în fața blocului, să bată mingea. După aceea, chiar l-au susținut și l-au lăsat să aleagă între sport și continuarea studiilor.
La 12 ani, a avut norocul să fie remarcat de un mare antrenor de box, Eustațiu Mărgărit. Acesta l-a văzut pe Mihai și și-a dat seama că e un talent înnăscut. Imediat, l-a luat sub aripa sa.
La 13 ani, a câștigat o competiție la Motru, apoi primul turneu internațional, în Polonia, unde a luat și trofeul pentru „Cel mai tehnic boxeur”, un concurs cu 150 de pugiliști din 15 țări.
În 1987, a devenit campion mondial de juniori, în Cuba. La întoarcere, își cumpărase un casetofon cu banii strânși din diurnă. I-a fost confiscat pe aeroport, în România. S-a simțit umilit deoarece considera că merita măcar atât după ce obținuse o performanță atât de importantă. La următorul turneu, din Grecia, a fugit din canto­nament și cu banii pe care îi avea a fugit spre Atena. De aici a plecat în Franța, ascuns într-un tir, iar mai apoi a ajuns în Germania, la o mătușă. A început să boxeze la Bayer, a primit cetățenie germană în 36 de ore… A boxat în campionatul Germaniei. A devenit în primul an acolo vicecampion al Germaniei. Apoi de două ori campion.
Mihai Leu și-a început cariera de boxeur profesionist în 1991 – o carieră excepțională, care putea fi și mai mare dacă nu ar fi fost marcată de multe accidentări și pauze foarte lungi.
În 1997 a boxat pentru titlul mondial, versiunea WBO, în compania panamezului Santiago Samaniego, care avea 24 de victorii, dintre care 20 prin KO. În repriza a treia, lui Mihai i s-a rupt tendonul care ține mușchiul de la mâna stângă! A boxat așa încă 9 reprize, și a câștigat!
Acea accidentare i-a grăbit din păcate retragerea din box. A mai urmat o singură luptă împotriva irlandezului Michael Carruth, în urma căreia și-a păstrat centura mondială. S-a văzut nevoit totuși să-și încheie cariera, neînvins la profesioniști, cu 28 de victorii, dintre care 10 prin knockout.
După ce s-a lăsat de box, Mihai Leu nu avea stare. Împlinise 30 de ani, era tânăr, se plictisea toată ziua în casă, voia adrenalină. S-a apucat de automobilism, devenind campion național.
În 2014, lui Mihai Leu i s-a depistat un cancer la colon. A fost operat de patru ori și a revenit în meciul vieții de fiecare dată.
Mihai e căsătorit cu o italiancă, Anna, pe care a cunoscut-o când boxa în Germania. Cei doi au un băiat, Marco (25 de ani), acesta practicând snowbording-ul și fiind pasionat de sporturile extreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.