Lecţia de istorie: 25 martie – Ana Blandiana, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români contemporani

0
142

Astăzi Ana Blandiana împlinește vârsta de 79 de ani.
Ana Blandiana, născută Otilia Valeria Coman, (n. 25 martie 1942, Timișoara) este o poetă și o luptătoare pentru libertate civică în România. Autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi.
Otilia Coman s-a născut la Timișoara, ca fiică a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl poetei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, Catedrala Ortodoxă din Oradea. După instaurarea regimului comunist în România preotul Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”. Ca fiică a unui deținut politic, a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.
Pentru a ocoli șicanele regimului, Otilia Coman și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba.
Debutează în revista Tribuna din Cluj cu poezia Originalitate, semnând pentru prima oară Ana Blandiana.
După o interdicţie de patru ani, redebutează, de data aceasta irevocabil, în revista Contemporanul, condusă de G. Ivaşcu.
În 1960 s-a căsătorit cu scriitorul Romulus Rusan. Între 1960 şi 1963, a lipsit din paginile revistelor literare, având interdicţie de publicare. A revenit însă, în 1964, la „Contemporanul”, unde a deţinut ani de zile rubrici permanente.
Tatăl poetei a murit într-un accident de mașină în anul 1964, la scurt timp după eliberarea din detenția politică. Tot în acest an îi apare prima carte, Persoana întâia plural, versuri, cu o prefaţă de Nicolae Manolescu. Trei ani mai târziu lucrează ca redactor la revista Viaţa Studenţească.
O a doua interdicţie de a publica a fost declanşată de ciclul de poeme din revista „Amfiteatru” (1985), culminând cu versurile pentru copii din volumul „Întâmplări de pe strada mea” (1988). Totuşi, în 1989 îi va apărea culegerea antologică de „Poezii”, cu o prefaţă de Eugen Simion, mai scrie sursa menţionată mai sus.
Expresia metaforică, în evoluția ei, închide în sine viața, trăirea, cunoașterea, timpul. În primele versuri deschisă, luminoasă, feminină, dar lucidă, evoluează treptat către asprime, tonalitate închisă, ritm rupt, spaimă, strigăt. Reliefând doar o dimensiune poetică a Anei Blandiana, criticul literar Eugen Simion îi definea somnul ca „mişcare de repliere a materiei în ea însăşi”, iar lângă somn tăcerea, pe care „Ana Blandiana o închipuie luminată”. Această dimensiune esenţială va evolua mai târziu către ţipătul existenţial. Ca şi alţi colegi de generaţie, poeta se apropie de experienţa expresionistă, pendulând între presupusa împăcare mioritică şi răzvrătirea resemnată. După absolvirea facultății, Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna din Cluj.
Înainte de revoluția din 1989, faimoasă disidentă și apărătoare a drepturilor omului, a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceaușescu prin declarații publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă și unor publicații din străinătate.
Ana Blandiana s-a implicat în viața civică printr-o serie de acțiuni în cadrul Alianței Civice. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizează anual conferințe, sesiuni științifice și expoziții pe tema fenomenului totalitar.
Este cetăţean de onoare al municipiilor Sighet, Botoşani, Timişoara, Oradea şi deţine decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler (2009), distincţia „Femei curajoase din întreaga lume” (Departamentul de Stat al SUA, 2014). Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest, Timişoara (2015), Doctor Honoris Causa al Universităţii UBB (Cluj, 2016), Doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos” (Galaţi, 2016).
De-a lungul anilor, poeta a întreprins – ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale – mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene şi a participat la congrese şi festivaluri de poezie. În afara volumelor menţionate, i-au mai apărut grupaje de poeme în reviste şi antologii din foarte multe ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.