Lecţia de istorie: 27 aprilie – Fernando Magellan și prima călătorie în jurul lumii

0
110

Fernando Magellan a rămas în istorie ca fiind primul om care a făcut înconjurul lumii. Magellan a fost un navigator și explorator portughez, considerat un erou și datorită lui, cunoașterea geografică europeană a înregistrat un salt spectaculos. Fernando Magellan, care este numit în anumite lucrări și Ferdinand Magellan, este primul explorator care a condus o expediție în jurul lumii și cel care a descoperit calea de acces din Atlantic în Pacific, prin periculoasa strâmtoare care astăzi îi poartă numele – Strâmtoarea Magellan.
Fernando Magellan s-a născut în octombrie 1480 în nordul Portugaliei, data nașterii sale nefiind însă cunoscută cu exactitate. Despre copilăria și adolescența sa sunt, în general, puține date, dar
există menționări potrivit cărora, la vârsta de 10 ani, Magellan a devenit paj pentru regină. Atunci ar fi fost înscris de familia sa – care era parte din nobilime – la Școala de Paji a Reginei Leonora. În cadrul acelei școli, el ar fi învățat despre navigație, astronomie și cartografie, ceea ce îl va ajuta mai târziu să rămână în istorie. Fernando Magellan Spiritul său explorator îl îndeamnă să cutreiere lumea încă de foarte tânăr. La vârsta de 25 de ani, în anul 1505 Fernando Ma­gellan se alătură echipajului flotei portugheze pentru a naviga spre Africa de Est, pasiunea pentru oceanul deschis ducându-l mai târziu în Malacca.
La acea vreme, pe teritoriul Europei creștea constant atracția pentru condimentele exotice. Acestea aveau să favorizeze numeroase expediții, dincolo de interesul geografilor și al exploratorilor. Fernando Magellan știa că insulele cu mirodenii se găsesc în jumătatea de glob care revenea coroanei Spaniei, prin tratatul de la Tordesillas prin care castilienii și portughezii își împărțiseră lumea în 1494. Fernando Magellan era însă convins că poate ajunge și prin vest la insulele cu mirodenii – Insulele Spice – de care se apropiase deja în timpul călătoriei la Malacca. Do­rința sa de a ajunge prin vest la insulele cu mirodenii a fost susținută de Coroana Spaniolă. Acest impuls, pare să fi fost motorul ocolului Pământului, care nu făcea totuși parte din planul inițial.
Așadar, propunerea lui Fernando Magellan i-a părut regelui Spaniei deosebit de interesantă. Asta pentru că așa s-ar fi deschis „drumul mirodeniilor” fără a strica relațiile cu Portugalia vecină. Dacă se dovedea o reușită, această expediție ar fi adus monarhiei bogăție și reputație.
Pe 20 septembrie 1519 Fernando Magellan și flota sa au plecat în expediția care avea să facă istorie. Aceștia au navigat prin Oceanul Atlantic, spre Patagonia, trecând prin Strâmtoarea Tuturor Sfinților. Această strâmtoare îi poartă numele, numindu-se Strâmtoarea Magellan.
Surpriza a fost găsirea unui „ocean gol”, pe care el l-a numit Pacific. Asta pentru că erau ape liniștite în timpul traversării din Țara de Foc până la Insulele Mariane, și apoi, la viitoarele Filipine. Această călătorie a durat trei luni și douăzeci de zile. La 16 martie 1521, Magellan a ajuns în Insulele Filipine, devenind astfel primul european care a pășit în arhipelag.
Magellan și oamenii săi au găsit acolo peisaje de poveste, mirodenii, păsări viu colorate, băstinași care păreau pașnici. Moartea lui Fernando Magellan avea însă să vină în scurt timp, din mâinile lui Lapu-Lapu, conducătorul unei mici insule – Mactan. Lupu-Lapu a refuzat să se supună coloniștilor. Din acest motiv, Fernando Magellan a plecat împreună cu un grup de 60 de bărbați înarmați, cu intenția de a-l ucide pe bărbatul ce refuza să se supună. În timpul luptei de pe Mactan, Magellan este omorât de Lapu-Lapu, împreună cu șase dintre camarazii săi.
Călătoria istorică a lui Fernando Magellan, inițiată ca o modalitate de a descoperi bogății, a avut ca rezultat mult mai mult decât găsirea faimoaselor mirodenii. Descoperirea unui ocean cu o întindere de neimaginat la acea vreme însemna că globul pământesc era mult mai mare decât se credea. În plus, avea să discrediteze pentru totdeauna, chiar și pentru cei care mai credeau asta, teoria conform căreia Pământul este plat. Strâmtoarea Magellan și Oceanului
Pacific îi poartă numele, cel din urmă denumit Marea lui Magellan până în secolul XVIII. Navigarea prin vest și înconjurul lumii realizate de Fernando
Magellan și flota sa oferea, din acel moment, posibilitatea unei lumi fără limite geografice. Cunoș­tințele geografice aveau să înregistreze un salt imens în acele vremuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.