Lecţia de istorie: 5 februarie – Ziua în care s-au născut marii fotbalişti!

0
467

Coincidență sau nu, o serie de mari jucători de fotbal ai lumii s-au născut în aceeași zi: 5 februarie! Statistic, FIFA ne informează că 171 de jucători profesioniști își sărbătoresc astăzi ziua de naștere.
Primul pe care îl menționăm, și cel mai important pentru noi, românii, este Gheorghe Hagi (5 fe­bruarie 1965), cel mai mare fotba­list al țarii noastre, din toate timpurile. Astăzi, „Regele” împlineşte 56 de ani.
Fost căpitan al echipei naţionale a Româ­niei şi lider al „Generaţiei de aur”, component al unor echipe de prestigiu precum Steaua, Bar­celona, Real Madrid sau Galatasaray Istanbul, Gheorghe Hagi s-a distins prin profesionalismul desăvârşit atât în cariera de fotba­list cât şi în cea de antrenor, care a urmat. Gică a devenit un punct de reper atunci când se discută des­pre performanţă sportivă, a devenit un brand naţional şi este cunoscut pe toate meridianele globului, astfel că supranumele „Regele fotbalului românesc” sau „Maradona din Carpaţi” nu sunt deloc întâmplătoare.

Hagi s-a născut la Săcele, județul Constanţa, în familia unor aromâni, soţii Chiraţa şi Iancu. A început să joace fotbal în curte, de mic, cu o ve­zică de porc, iar mai târziu, bunicul său i-a confecţionat o minge din păr de cal. Abia la 7 ani Gică Hagi primea o minge de cauciuc. Cariera fotbalistică și-a început-o la 10 ani, la Clubul Farul Constanţa, când a fost descoperit de antrenorul Iosif Bukossi. La vârsta de 15 ani a fost selecționat în echipa națională de tineret, iar doi ani mai târziu a debutat în Divizia A.
Hagi a stabilit mai multe recorduri la Naţio­nala României: cele mai multe banderole de căpitan, cele mai multe selecţii pentru o lungă perioadă (fiind depăşit de Dorinel Munteanu) şi cele mai multe goluri înscrise alături de Adi Mutu – 35. În anul 1999, Hagi a fost desemnat fotbalistul român al secolului, iar pe 24 aprilie 2001, a avut meciul festiv de retragere.

Cristiano Ronaldo (5 februarie 1985) – 36 de ani
De cinci ori câștigător al „Balonului de Aur”, Cristiano Ronaldo s-a născut la Funchal, în Portugalia, în ziua în care Hagi împlinea 20 de ani şi era deja un nume important al fotbalului.
Ronaldo este considerat unul din cei mai buni fotbaliști din toate timpurile. Evoluează în prezent la clubul Juventus Torino.
Neymar (5 februarie 1992) – 29 de ani
Neymar da Silva Santos Júnior s-a născut în 1992, la Mogi das Cruzes, Brazilia, iar starul lui Paris Saint-Germain este consi­derat unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Planetei, fiind cotat an de an cu şanse la câştigarea Balonului de Aur. Până în 2017 a jucat la Barcelona, însă a părăsit clubul catalan pentru a ieşi din umbra lui Messi.
Carlos Tevez (5 februarie 1984) – 37 ani
Născut la Buenos Aires, Tevez a jucat pentru cluburi uriaşe ale Europei şi a devenit campion în Premier League şi Serie A, cu Manchester United, Manchester City, respectiv Juventus.
Doi mari antrenori, Sven Goran Eriksson şi Cesare Maldini, sunt şi ei sărbătoriţi astăzi.
Alţi fotbalişti născuţi pe 5 februarie: Eric Bicfalvi, Rodrigo Palacio, Adnan Januzaj, Giovanni van Bronckhorst, Vedran Corluka.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.