Lecţia de istorie: 5 martie – Stalin, unul dintre cei mai cruzi dictatori ai regimului comunist

0
204

Iosif Vissarionovici Djugaşvil, supranumit „Stalin”, a fost președintele Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste și o figură centrală a lumii comuniste.
S-a născut în oraşul georgian Gori, Tiflis Governorate, din Imperiul Ţarist. O parte din biografia găsită la departamentul moscovit al poliţiei, la începutul revoluţiei ruse, privitoare la viaţa lui Stalin, un bolşevic obscur la acea vreme, consemnează despre acesta: „Djugaşvili, I.V., ţăran din ţinutul şi din districtul Tbilisi, satul Didi-Lilo, ortodox, contabil.”
Stalin a fost un bolşevic, propagandist al Partidului Comunist, membru al Comitetului Central, redactor al ziarului Pravda. După Re­voluţia din Octombrie, este numit Comisar al Poporului pentru Naţionalităţi, Comisar al Poporului pentru Inspecţia Muncitorească şi Țărănească, membru al Comitetului Executiv Central Panrus și secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist.
Data de naştere a lui Stalin constituie o primă enigmă privind viaţa sa personală. La începutul carierei de revoluţionar, renegându-și ziua oficială a nașterii, îşi va fixa o altă dată, motivele acestei alegeri fiind necunoscute.
A studiat la Seminarul Teologic din Tbilisi. În perioada studiilor, s-a înscris în organizaţia secretă Messame Dassy, care susţinea independenţa Georgiei. Intră pentru prima oară în contact cu ideile lui Karl Marx, pe care încearcă să le inoculeze colegilor din seminar, fiind însă exmatriculat.
Stalin s-a mutat la Sankt Petersburg, unde a devenit editor la publicația Pravda. A fost
arestat din nou şi exilat pe viaţă în Siberia. S-a întors după abdicarea ţarului Nicolae al II-lea, reluându-şi postul de editor la Pravda. A publicat un articol prin care respingea noul guvern provizoriu, numindu-l contrarevoluționar pe premierul Alexander Kerensky şi îndemnând ţăranii la revolte.
Introvertit şi rezervat din fire, va învaţă virtutea tăcerii și capacitatea de a asculta, aşteptând ca ceilalţi să-și exprime primii opiniile şi sentimentele. Ajuns la putere, aclamat şi atotputernic, nu se va încrede niciodată în nimeni, convins fiind că în spatele uralelor şi a cuvintelor măgulitoare domnește minciuna, chiar dacă acestea vin din partea celor mai fideli colaboratori ai săi. Va fi rece, răzbunător, intole­rant, ranchiunos şi lipsit de milă, inclusiv faţă de cei mai apropiaţi prieteni şi de rude.
Stalin s-a înscris în Partidul Social Democrat al Muncii şi a sprijinit organizarea rezistenţei împotriva ţarismului. A fost arestat pentru organizarea unei greve, petrecând un an şi jumătate în închisoare. Ulterior a fost deportat în Siberia. A evadat şi a continuat să organizeze greve şi demonstraţii în Tiflis. În următorii ani, a fost arestat de patru ori, reuşind de fiecare dată să evadeze.
La începutul lunii martie a anului 1953, Stalin a participat la un dineu alături de viitorii prim-miniştrii Gheorghi Malenkov, Nicolai Bulganin şi Nikita Hruşciov. La sfârşitul petrecerii, liderul comunist s-a retras, deoarece acuza dureri puternice în piept. Pe data de 5 martie 1953, Iosif Vissarionovici Stalin se stinge din viaţă, la vârsta de 73 de ani. Presupusa cauză a decesului: infarct miocardic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.