Lecţia de istorie – A XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară: un succes pentru echipa română

0
352

A XXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară s-a desfășurat la Los Angeles, California, Statele Unite, în perioada 28 iulie-19 august 1984. Los Angeles a fost desemnat la 18 mai 1978, la cea ce-a 80-a sesiune a CIO de la Atena, Grecia fără să se voteze, deoarece a fost singurul oraș care și-a depus candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 1984. Los Angeles a mai fost gazda unei ediții a JO, în 1932. Au fost 140 de țări participante, și 6.797 de sportivi (5.230 bărbați,1.567 femei), iar ceremonia a fost des­chisă de președintele Ronald Reagan. Au avut loc 221 de probe sportive din 23 de sporturi precum baschetbal, box, fotbal, handbal, hockey, judo, atletism, canoe, kaiac, canotaj, haltere, scrimă, tir, înot și altele.
România a fost reprezentată de 127 de sportivi și a obținut un număr record de medalii. Sportivii români au cucerit 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz (29 iulie–12 august), în total 53 de medalii. În timpul ceremoniei de des­chidere pe Stadionul „Memorial Coliseum” din Los Angeles, la defilarea pe națiuni, sportivii români au fost întâmpinați prin ridicarea de pe scaune și aplauze, ca reacție la decizia de a sfida boicotul țărilor socialiste sub influența URSS.
Emblema Jocurilor este o „stea în mişcare”, concepută şi desenată de Robert Miles Runyan. Steaua este un simbol universal al celor mai înalte aspiraţii ale omenirii. Mascota oficială se numeşte „Sam, vulturul olimpic” ; vulturul este simbolul naţional al S.U.A. Creatorul acestei mascote: C. Robert Moore de la „Walt Disney Productions”.
Câteva dintre marile nume sunt: Doina Melinte, Maricica Puică, Ecaterina Szabo (steaua jocurilor olimpide din 1984, obținând 4 medalii de aur și una de bronz), Valeria Răcilă, Nicu Vlad, Ion Draica, Vasile Andrei. Toți sportivii enumerați mai devreme au urcat pe prima treaptă a podiumului. Câțiva dintre medaliații cu argint sunt Doina Melinte, Vali Ionescu, Mihaela Loghin, Corneliu Ion, Gelu Radu, Dumitru Petre și Vasile Groapă. Fița Lovin, Simona Păucă, Mircea Frățică, Ștefan Rusu, Vasile Pușcașiu, Costică Olaru și Mircea Fulger sunt câțiva sportivi care au obținut medalie de argint.
Jocurile Olimpice de Vară din anul 1984 a fost o mare bucurie pentru noi. În acea zi, sportivii români au scris istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.