Adela Mărculescu este o actriță de teatru și film din România. În prezent este actriță la Teatrul Național din București. Din 2001 este cetățean de onoare al municipiului București.
Adela Mărculescu și-a păstrat intact farmecul care, alături de trăsăturile nobile, făcea odinioară din ea una dintre cele mai frumoase actrițe din România. Artista colabo­rează în continuare cu Teatrul Național din București, iar stagiunea trecută a jucat în piesele „Omul care a văzut moartea”,
„Sinucigaşul” și „Terorism”
Una dintre cele mai frumoase actriţe ale României îşi trăieşte frumos anii bătrâneţii. Mai mult, Adela Mărculescu este foarte mulţumită de felul în care a fost desenat actul al treilea al vieţii ei. Asta în ciuda faptului că în dragoste nu prea a fost urmarită de noroc.
Fermecătoarea actriţă din „Declaraţie de dragoste” şi „Alo, aterizează străbunica” împlineşte 82 de ani pe 21 decembrie. Peste 50 de ani de film şi teatru, pe care i-a petrecut pe scenă, alături de actori mari. Cu o carieră de peste 50 de ani în teatru și cinema, Adela Mărculescu, una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației ei, şi-a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti în 1959, clasa profesorului Alexandru Finţi. Zaharia Stancu, director al TNB la acea vreme, a angajat-o în 1964 la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde este invitată să joace şi în prezent. Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan, iar din 1992 este conferenţiar la Universitatea „Hyperion”, catedra „Actorie” și „Tehnica vorbirii”.
A debutat în 1965 în co-producția româno-franceză „Serbările galante”, un film regizat de René Clair, unde a jucat alături de Jean-Pierre Cassel şi Forry Eterle. Au urmat 25 de filme și colaborări cu regizori renumiți precum Mircea Veroiu („Hyperion”, 1965), Nicolae Corjos („Alo, aterizează străbunica”, 1981, și „Declarație de dragoste”, 1985), Dinu Cocea („Iancu Jianu, haiducul”, 1980), Gheor­ghe Turcu („Cine iubește și lasă”, 1982), Ion Popescu Gopo („Galax”, 1983), Iulian Mihu („Surorile”, 1984), Mihai Constantinescu („Un oaspete la cină”, 1986, și „Să-ți vorbesc des­pre mine”, 1987) și Gustavo Graef Marino („Diplomatic Siege”, 1999).
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actriței Adela Mărculescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
Ea a mai precizat că se menține în formă fiind foarte activă: „Poate prin cele 10 spectacole în care joc la ora actuală! Sau poate gena, mama grecoaică, tata oltean…”, a mai declarat Adela Mărculescu, adăugând că mănâncă și bea „ca tot omul” și că nu crede în cure de niciun fel. La 82 de ani, actrița își dorește sănătate, „iar asta nu ține doar de vârstă, cred că toți ar trebui să ne dorim sănătate. Pe urmă… artă, teatru și cu Dumnezeu înainte!”.

Recomandările redacției