Andrei Igorov s-a născut la Brăila pe 10 decembrie 1939, în cartierul Pisc. Crescut pe malul Dunării era inevitabil să nu fie atras de un sport legat de apă, un sport extrem de greu și destinat numai celor puternici, așa că destinul l-a îndreptat spre kaiac-canoe.
Acesta a început să practice sportul la Clubul Portul Brăila unde ca și canoist a obținut multiple medalii naționale la juniori. Datorită performanțelor care le-a avut în timpul junioratului, în 1959 părăsește clubul brăilean și ajunge sportivul celor de la C.S.A Steaua București. Aici, cariera lui avea să prindă amploare, având cele mai mari performanțe că sportiv.
În 1963, Andrei Igorov participa pentru prima oară la Campionatele Europene din fosta Repu­blica Federativă Iugoslavia, unde ocupă locul II și implicit câștigă medalia de argint la proba de canoe simplu, 10.000 de metri. În acelaș an, la Campionatele Mondiale de la Jajce, care au avut loc tot în Iugoslavia, devine vicecampion mondial la proba care l-a consacrat pe plan sportiv: canoe simplu 10.000 de metri.
Datorită acestor performanțe ajunge în lotul național și reprezintă România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Atunci devine vicecampion olimpic, și se reîntoarce în țară cu medalia de argint câștigată la proba de canoe simplu, 1000 metri. În 1965 cucerește medalia de aur și devine campion european, la proba de canoe simplu 10.000 de metri, la Campionatele Europene de la Snagov. Ultima să mare performanță este realizată în 1967 la Campionatele Europene de Seniori de la Duisburg, Germania.
Andrei Igorov este singurul sportiv Român care la Regată Internațională, Tampere, Finlanda, în 1967, a luat marele trofeu datorită câştigării a trei probe din cadrul competiției: canoe simplu 500 m, 1000 m și 10.000 m. La vremea respectivă foarte puțini sportivi puteau „duce” atâtea probe în cadrul unei singure competiții.
Datorită rezultatelor obținute în carieră sportivă, în 1963, Igorov primea titlul de Maestru Emerit al Sportului iar numele sau stă în „Cartea de aur” a sportului românesc. După ce s-a lăsat de canotaj, Igorov și-a început carieră de antrenor chiar la Brăila în 1975, acolo unde i-a instruit pe mulții tineri sportivi de la A.S. Portul Brăila. În 1978 este desemnat antrenorul Lotului Național de Juniori și Tineret iar după un singur an devine antrenorul clubului SIMARED Baia-Mare, unde rămâne ca antrenor până în 1986. Andrei Igorov își continuă cariera de antrenor la CSM Pitești unde i-a învățat pe tineri tainele ca­notajului în perioada 1986-1999 apoi devine antrenor la „Canoe Club ’82 A&A” Curtea de Argeș unde stă în perioada 1999-2011.
Fiul său, Andrei Jr. Igorov a dus mai departe dragostea pentru canoe și în prezent activează că sportiv în Austria la PSV Viena.
În 11 noiembrie 2011, Andrei Igorov ne părăsește, decedând la vârsta de 72 de ani. Acesta a fost înmormântat la Brăila, în Cimitirul Lipovenesc de rit vechi, rămânând aproape de lumea lui, a lipovenilor dar și de Dunărea care i-a sădit imboldul să iubească un sport greu dar frumos, Kaiac-canoe.

  • Bogdan spune:

    Cu o singura modificare, fiul sau nu mai este in Austria de ani de zile. Este la Bucuresti, profesor de sport.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției