Lecţia de istorie – Bogdan Stanoevici, un binecunoscut actor și politician român

0
296

Actorul Bogdan Stanoevici a murit în dimi­neaţa de 12 ianuarie 2021, la vârsta de 62 de ani, în spital. Actorul (Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici – nume complet) s-a născut la 22 ianuarie 1958, la Bucureşti. A absolvit, în 1982, U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”.
Între 1979 şi 1989, Bogdan Stanoevici a interpretat o serie de roluri principale în film şi în teatru şi era unul dintre cunoscuţii membri al grupului SONG. Dintre cele 13 lungmetraje în care a jucat înainte de ’90 amintim: „Eu, tu, şi… Ovidiu” (1978), „Destinaţia Mahmudia” (1981), „Trandafirul galben” (1982), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1984), „Noi, cei din linia întâi” (1985), „Secretul lui Nemesis” (1987), „François Villon – Poetul vagabond” (1987), „Sania albastră”. A jucat în piese de teatru şi a apărut în mai multe emisiuni la Televiziunea naţională.
În mai 1989 s-a stabilit prin căsătorie în Franţa, unde a mai jucat în filme ca: „La Ferme” de Mathieu Zeitindjioglou (2001), „Quicksand” de John Makenzie (2001), „Toronto R-V” de Andra Nicols (2004), „Tertium non datur” de Lucian Pintilie (2005).
A început cu scheciuri pentru televiziune, la Canal Plus, parodiind procesul lui Ceauşescu, la modă în 1990. A apărut în emisiuni de televiziune şi jucat pe scenele de teatru franceze. După 22 de ani, în februarie 2011, Bogdan Stanoevici a revenit in România, cu ocazia premierei filmului israelo-franco-român, „Misiunea directorului de resurse umane” în regia lui Eran Riklis.
A fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în Cabinetul Ponta III, între 5 martie şi 16 decembrie 2014. La 16 ianuarie 2015, a devenit secretar de stat în Ministerul Culturii, funcţie deţinută până la 29 decembrie 2015.
În perioada februarie 2017- februarie 2020, Bogdan Stanoevici a fost director general interimar al Circului Metropolitan (Globus) din Bucureşti și candidat la alegerile prezidențiale din 2019.
În luna mai a anului trecut, Bogdan Stanoevici a participat la un protest împotriva măsurilor sani­tare, alături de alți zeci de oameni. Stanoevici s-a pupat și îmbrățișat cu cei prezenți la protest.
Totodată, Bogdan Stanoevici a refuzat să poarte masca de protecție într-o conferință de presă susținută în luna noiembrie, motivând că este sănătos.
„Pentru a evita speculaţiile ulterioare şi atacurile inutile, vă spun eu acum – faptul că nu port mască este în primul rând pentru că sunt sănătos. Şi aici îl citez pe ministrul Sănătăţii, care a spus că masca o poartă oamenii bolnavi, oamenii sănătoşi nu o poartă. Am făcut în fiecare lună câte un test, din motive diferite. Toate negative. Pe de altă parte, am purtat-o acolo unde eram obligat să o fac, pentru că eu sunt un respectuos al legii şi
mi-a ieşit un herpes. Îmi pare foarte rău că vă dau din casă, dar în momentul în care aş pune mască s-ar produce o infecţie şi chiar nu am timp de infecţii în acest moment”, a susţinut Stanoevici.
Înaintea alegerilor parlamentare din decembrie 2020, Bogdan Stanoevici susținea că virusul care provoacă COVID-19 a fost creat în laborator, iar „brevetul este înregistrat şi la Paris şi la New York”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.