Lecţia de istorie – Calvin Klein, denumit stăpânul minimalismului

0
233

Calvin Klein este un designer de modă american care a lansat compania care va deveni mai târziu Calvin Klein Inc., în 1968. Pe lângă îmbrăcăminte, el și-a dat numele unei game de parfumuri, ceasuri și bijuterii.
Calvin Klein s-a născut în 19 noiembrie 1942 într-o familie de imigranți maghiari de origine evreiască. Tânărul Klein a urmat studii de artă, în toamna anului 1960 devenind student al Fashion Institute of Technology, pe care l-a absolvit în 1963 obținând cu diplomă în Fine Arts. A intrat în industria modei odată cu angajarea la un atelier care producea costume și paltoane destinate clasei de mijloc. Până să își încerce norocul pe cont propriu, Calvin Klein a lucrat în diverse ateliere din New York.
Povestea brandului Calvin Klein a început în anul 1968 în New York. La vremea respectivă, Calvin Klein a deschis cu ajutorul prietenului său din copilărie, Barry Schwartz, un magazin de paltoane în incinta hotelului York. Schwartz i-a oferit cei 2000$ care îi lipseau pentru a porni afacerea. La scurt timp după deschiderea magazinului, un reprezentant al retailerului vestimentar Bonwit Teller fiind impresionat de stilul unic lui Klein, a acceptat să îi susțină prima colecție personală.
Creațiile lui Calvin Klein s-au remarcat prin unicitate, el fiind adesea caracterizat drept stăpânul minimalismului. Designerul a ales pentru colecțiile sale simplitatea și culorile neutre. Costumele lui Calvin Klein urmăreau linia corpului și erau confecționate din materiale de lux. Pe parcursul a 10 ani de la deschiderea maga­zinului, creațiile lui Klein s-au diversificat: de la costume, la curele, pantofi sau ochelari de soare.
La mijlocul anilor `70, brandul a luat amploare prin intermediul colecției de jeanși care i-a adus faima designerului. Colecțiile de lenjerie Calvin Klein s-au bucurat de un succes neașteptat. Compania a încercat să intre și pe piața cosmeticelor, dar în primă fază această acțiune a fost un eșec. În schimb, la începutul anilor `90 brandul a revenit pe piață cu parfumuri, aceste produse fiind și în prezent unele dintre cele mai bine vândute.
Printre momentele importante care au marcat evoluția brandului se numără: lansarea colecției de lenjerie intimă Calvin Klein (1982), 3 premii CFDA pentru design remarcabil în creația vestimentară pentru femei (1981-1987), crearea primului parfum unisex CK One (1994), etc. În anul 1993, Calvin Klein devine primul desiger care primește într-un singur an ambele premii FIFI pentru design remarcabil în creația vestimentară. De asemenea, în 2001 designerul primește premiul FIFI pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul timpului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.