Când spui fast şi grandoare, spui Dior. Unul din numele mari ale modei, Christian Dior a fost un creator francez, ale cărui piese au fascinat întreg mapamondul, şi a cărui moştenire continuă să influenţeze lumea modei până în zilele noastre.
S-a născut în 21 ianuarie 1905 la Granville, în familia industriașului Maurice Dior. Când băiatul avea 5 ani, familia s-a mutat la Paris, unde Christian a fost înscris la Lycée Gerson. Prea puțin preocupat de școală, adolescentul se interesa mai mult de muzică, literatură și noile curente din artă. Când a venit vremea înscrierii la facultate, Dior le-a spus părinților că ar vrea să studieze arhitectura; ideea a fost categoric respinsă pe motivul că locul său „nu era cu boemii!”. Tânărul a cedat presiunilor familiei, care dorea să-l vadă diplomat, și s-a înscris la Școala de Științe Politice, dar va renunța ulterior la studii.
La vârstă de 5 ani, părăsește Normandia și se mută cu întreagă familie la Paris, un pas care i-a des­chis primele drumuri spre a-și hrăni înclinațiile artistice. Deși părințîi săi îl visau un diplomat de succes, Dior avea un talent grafic extraordinar, începând chiar să își vândă pe stradă unele dintre schițele sale, pentru a avea bani de buzunar. Văzând aceste înclinații ale fiului sau, tatăl îi cumpără o mică galerie de artă, unde Christian Dior, împreună cu un amic, începe să vândă tablouri ale unor artiști, mai mult sau mai puțin cunoscuți ai vremii.
Însă, ca orice minune, și aceasta a durat puțin, deoarece, după Marea Depresiune din 1929, mama și fratele acestuia au decedat, iar afacerea tatălui său a început să se clatine, acesta fiind nevoit să închidă mica galerie de artă. În vremea imediat următoare, Dior începuse, din nou, să își vândă schițele pentru bani, iar în 1935, a reușit să își găsească o slujbă de desenator în cadrul revistei Figaro Illustré. Câțiva ani mai târziu, este angajat ca asistent de către croitorul Robert Piguet și mai târziu, după capitularea Franței în față Germaniei, în 1940, Dior este angajat de Lucien Lelong, a cărui casă de modă îmbracă deopotrivă femeile franceze, cât și pe cele germane, soții de lorzi sau ofițeri naziști. Pe vremea când încă lucra în slujba lui Robert Piguet, schițele lui Dior, au fost de un succes răsunător, acesta dând lovitura și captivând femeile cu fustele „Cafe Anglais”.
Casa Dior a fost fondată în 1946, în Paris, pe
Avenue Montaigne, susținută fiind de Marcel Boussac, un magnat al bumbacului. Prima colecție introdusă pe piață în 1947, a fost dedicată femeilor suave, prezentând nu mai puțin de 90 de piese diferite.
Opulența designurilor sale în acea vreme contrastau puternic cu realitatea sură a Europei zguduită de război, dar tocmai acest contrast a ajutat la restabilirea Parisului ca vesela capitală a modei care fusese cândva. Liniile îndrăznețe și elegante ale designului Dior au continuat să stă­pânească lumea modei peste două decenii. Putem afirma cu siguranță că Dior a avut un rol important în propulsarea Parisului și instituirea acestuia ca și capitală a modei. Totuși, Dior nu s-a limitat doar la acest oraș, extinzându-se și mai ales concentrându-se asupra Statelor Unite
În 1949, Dior a fost primul croitor care și-a licențiat creațiile. Realizând importanţa look-ului complet, cel care include ținută întreagă, completată de pantofi, mănuși și pălărie, Dior a atribuit licență numelui sau unei game variate de accesorii de lux. Blănuri, ciorapi, cravate și parfumuri erau deja produse în centre regionale din lume, așa că numele său s-a răspândit repede, și mișcarea de a licenția aceste produse a fost una deșteaptă și profitabilă pentru Casă Dior
Casa Dior este una dintre cele mai importante din lumea modei, rămânând la fel de competitivă și de puternică și acum, fiind un nume căutat și adorat de fashionistele din întreagă lume. Dior a lăsat în urma sa un nume imens, un nume care își continuă firul cu aceeași grandoare și elegantă, un nume care va continua să inspire și să cucerească.
Christian Dior ajunsese, deci, pe culmea succesului, și asta datorită femeilor. Exact așa cum îi fu­sese prezis. Dar norocul l-a părăsit prea devreme: bărbatul s-a stins din viață în 24 octombrie 1957 în urma unui infarct, avea doar 52 de ani. Însă contribuția adusă lumii modei avea să-i asigure lui Dior un loc definitiv și privilegiat în panteonul marilor creatori de modă ai secolului XX. Chiar și după moarte, prin imperiul pe care l-a creat și care a supraviețuit dispariției sale timpurii, numele lui Christian Dior a rămas un sinonim al creativității și eleganței absolute.

Recomandările redacției