Lecţia de istorie – Elvira Godeanu

0
288

Celebra actriţă de teatru şi film Elvira Godeanu s-a născut la 13 mai 1904, la Bucureşti. Copilăria şi adolescenţa şi le petrece în Târgu-Jiu, iar în 1921 revine la Bucureşti şi se înscrie la Conservatorul de Muzică şi Artă Drama­tică, secţia artă dramatică, la clasa lui Constantin Nottara. A debutat imediat după terminarea studiilor, la numai 21 de ani, la Compania Tantzi Cutava-Mişu Fotino, într-o reluare – „Fracul” (de Gabor Dregely). A fost o cunoscută actriţă română de film, radio, teatru, televiziune şi voce, formată la generaţia de aur a marilor artişti interbelici.
Afirmarea a venit cu cel de-al doilea spectacol din stagiunea 1926-1927, la 5 martie 1927, când Mişu Fotino a pus în scenă „Măiastra fără inimă”, adaptarea lui Vasile Voiculescu după „Prinţesa Turandot”, de Carlo Gozzi.
Elvira Godeanu a fost mai întâi angajată a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra şi apoi, din 1929, a Teatrului Naţional din Bucureşti, unde avea să interpreteze roluri memorabile. După debutul pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a fost angajată de Liviu Rebreanu, directorul teatrului, au urmat creaţii scenice variate, roluri de dramă şi comedie din repertoriul naţional şi universal.
A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât şi din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale personajului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale. A fost căsătorită cu Emil Prager, un cunoscut inginer constructor şi arhitect din perioada interbelică.
Elvira Godeanu a murit la 3 septembrie 1991 şi a fost înmormântată în Cimitirul Bellu din Bucureşti. În memoria sa, în anul 1993 s-a înfiinţat la Târgu-Jiu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, iar în 2002 – Fundaţia „Elvira Godeanu”. De asemenea, la Târgu Jiu se desfăşoară anual Festivalul Naţional de Teatru „Zilele Elvira Godeanu”, ajuns în 2016 la cea de-a XV-a ediţie. La 25 mai 2013, pe Aleea Celebrităţilor din municipiul Târgu-Jiu au fost dezvelite trei stele, închinate Elvirei Godeanu, respectiv lui Tudor Arghezi şi lui Sergiu Nicolaescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.