Coșeriu s-a născut în data de 27 iulie 1921, la Mihăileni, Republica Moldova, sub numele de Eugenio Coșerio, și a murit în 7 septembrie 2002, la Tübingen, Germania.
A urmat şcoala din satul natal, apoi Liceul „Ion Creangă” din Bălţi. În 1939 este student la Facultatea de Litere şi de Filozofie a Universităţii din Iaşi, unde a obţinut o bursă de studii în Italia. Mai târziu, profesorul a declarat: „Nu am plecat niciodată ci numai m-am ridicat deasupra Mihăilenilor la o înălţime destul de mare ca să pot îmbrăţişa Universul”. Susţine consecutiv două doctorate – în litere la Roma (1944) şi în filozofie la Milano (1949). Din 1951 profesează la Universitatea din Montevydeo (Uruguay, iar din 1961 şi până la sfârşitul vieţii sale a fost profesor la Universitatea din Tubingen (Germania). Aici s-a lărgit cu mult şcoala ştiinţifică a profesorului Coşeriu, ajungând a fi „cu iradiere universală”, cu discipoli din multe ţări, inclusiv din Japonia, America de Sud şi Africa.
Eugen Coşeriu, considerat o celebritate, un adevărat clasic al lingvisticii teoretice şi aplicative, a publicat peste 50 de volume şi sute de articole în limbile italiană, spaniolă, franceză, germană, engleză şi a fost tradus în limbile japoneză (9 volume), chineză, arabă, greacă, finlandeză, rusă, georgiană, coreană, cehă, bul­- gară, etc. Plecarea dintre cei vii a genialului lingvist Eugen Coşeriu este o pierdere irecupe­rabilă pentru ştiinţa limbii din toată lumea. Numele şi opera profesorului a înconjurat Terra, iar fiecare studiu al genialului savant este o carte de căpătii pentru lingviştii şi filosofii de orişice orientare ştiinţifică.
Eugen Coşeriu a fost Doctor Honoris Cauza al aproape 50 de Universităţi ale lumii şi membru al Societăţii de Lingvistică din Paris, al Cercului Lingvistic din New York, membru de onoare al Societăţii Lingvistice din America, al Cercului Lingvistic de la Praga şi la foarte multe alte academii şi şcoli de lingvistică din întreaga lume, inclusiv din Japonia. A fost membru de onoare al Municipiului Chişinau şi Cavaler al Ordinului Republicii Moldova.
„Există o etică particulară a ştiinţei şi a omului de ştiinţă: să spui întotdeauna adevărul, chiar dacă acest adevăr este periculos şi plin de riscuri. Să respecţi totdeauna părerile celorlalţi, în măsura în care sunt păreri sincere; să vezi până şi în fiecare greşeală, care este sâmburele de adevăr.” – Eugen Coşeriu

Recomandările redacției