Gherasim Luca s-a născut în data de 22.07.1913 sub numele de Salman Locker, la București. Acesta a fost cunoscut și sub alte nume precum Zolman Locker, Gherashim Luca, Costea Sar și Petre Malcoci.
Teoretician al Suprarealismului și un poet român-francez, evreu de origine, a activat atât în România, cât și în Franța. Luca a scris mai mult în limba franceză. În țara sa de baștină, Luca a aderat de foarte tânăr la mișcarea avangardistă, fiind un membru marcant al grupului de la Alge. În cadrul celui de-al doilea val suprarealist, s-a alăturat grupului format din Gellu Naum, Victor Brauner, Jack Herold.
Luca vorbea patru limbi: idiș, româna, germana și franceza. Începând din 1938 acesta a călătorit frecvent la Paris, unde a intrat repede în cercurile mișcării artistice ale Suprarealismului. În 1945 poetul a fondat un grup de artiști suprarealiști, din care făceau parte și Gellu Naum, Paul Păun, Virgil Theodorescu și Dolfi Trost. La scurt timp, au început să publice, inclusiv poeme în limba franceză. A inventat cubomania și, cu Dolfi Trost, a fost autorul celebrului manifest „Dialectica dialecticii”.Grupul nu a avut o viață prea lungă, acesta durând până în 1947.
Într-o „lecție de cubomanie în viața de toate zilele” Luca recomanda, pe urmele lui Tristan Tzara: „Alegeți trei scaune, două pălării, câteva umbrele, câteva pietre, mai mulți arbori, trei femei goale și alte cinci bine îmbrăcate, șaizeci de bărbați, câteva case, vehicule din toate epocile, mănuși, telescoape, etc. Tăiați totul în bucăți mici (de exemplu, 6×6) și amestecați-le bine într-o piață largă. Reconstituiți după legile hazardului sau cum vi se năzare și veți obține peisajul pe care vi l-ați dorit întotdeauna”.
Activitatea sa literară la Paris consta în colaborări cu deiferiți artiști ca Jean Arp, Paul Celan, François Di Dio sau Max Ernst, în producerea unui număr impresionant de desene, colaje, obiecte sau texte-instalații. Documentarul TV din 1988, portretul său realizat de Raoul Sanglas Comment s’en sortir sans sortir, l-a făcut extrem de popular în Europa. Cu toate acestea, în 1994, a fost evacuat din apartamentul său, sub pretextul unei curățenii generale. Luca, care a locuit timp de 40 de ani în Franța, fără nici un fel de acte, a avut o singură reacție. La 9 februarie, la vârsta de 80 de ani, s-a sinucis, sărind în Sena.
Câteva dintre lucrările sale publicate în România sunt: Un lup privit printr-o lupă, Roman de dragoste; Fata Morgana; Vampirul pasiv, cu o introducere asupra obiectului obiectiv găsit; Inventatorul iubirii, urmat de Parcurg imposibilul și de Marea Moartă; Secretul Vidului și al Plinului.

Recomandările redacției