Actrița și poeta Ioana Crăciunescu s-a născut în Bucureșți, la 13 noiembrie 1950. Ioana Crăciunescu, binecunoscută pentru rolurile sale din film și teatru, iubită pentru poezia pe care o scrie, Ioana Crăciunescu afirmă că a avut două ursitoare care au vegheat asupra ei, de la fiecare primind câte un dar. „Niciodată cei din jurul nostru nu ne acceptă în polivalențe’’.
A absolvit Liceul Mihai Viteazu din capi­tală și încă de atunci scrie poezie.
În 1973 a absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureșți și a devenit actriţă a Teatrului Nottara. A jucat pe această scenă mai mult de 50 de roluri și în 1974 debuta pe marele ecran cu filmul Actorul și sălbaticii.
În 1978 a jucat în Ediție specială, un film regizat de regizorul Mircea Daneliuc, în 1979 în Ion: Blestemul pamântului, blestemul iubirii, regia Mircea Mureșan, în care a interpretat rolul Anei, care a consacrat-o.
Au urmat: Artista, dolarii și Ardelenii, De ce trag clopotele, Mitică?, La capătul liniei, Femeia din Ursa Mare, Promisiuni, Să-ţi vorbesc despre mine, Duminică în familie, Întâmplări cu Alexandra, Quelque part vers Conakry, The Lie, Pullman paradis.
În 1991 a emigrat în Franța. A jucat la Paris, la teatrul de poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon, în Belgia, Luxemburg, a interpretat roluri în La Philosophie dans le boudoir de Șade, Les Liaisons Dangereuses de Laclos, spectacole jucate în limba franceză.
A adaptat pentru scenă și a regizat spectacolul Les Chants de Maldoror de Lautréamont. A mai jucat în Les Sept contre Thčbeș de Eschil, Le cadavre vivant de Tolstoi, Somnoroasă aventură de Teodor Mazilu, Pescărușul de Cehov, Salve regina de Virgil Tănase, Sufleurul fricii de Matei Vișniec, 27 remarques pleines de coton de Tennessee Williams.
A revenit periodic în România și a continuat să joace la București și la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu, a susținut recitaluri de poezie.
A jucat în țară în spectacolul din 2004 Hamlet. Intolerable, cu o distribuție română, franceză și maghiară, în turneu internațional.
A publicat volumele de poezie: Duminica absentă – 1980, Supa de ceapă – 1981, Iarna clinică -1983, Maşinăria cu aburi – 1984, Creştet şi gheare-1998, Supa de ceapă/ Soupe e l’oignon – 2007.
Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Zia­riștilor români, a UCIN şi UNITER.

Recomandările redacției