Lecţia de istorie – LeBron Raymone James, unul dintre cei mai profesionalişti sportivi americani

0
203

LeBron Raymone James este un sportiv profesionist american care evoluează pentru echipa Los Angeles Lakers. Este considerat de mulți analiști sportivi, foști și actuali jucători și antrenori ca fiind unul dintre cei mai mari baschetbaliști din toate timpurile. James a câștigat patru titluri de campion NBA (2012, 2013, 2016, 2020), patru titluri de MVP (2009, 2010, 2012, 2013), patru titluri de MVP al finalei NBA (2012, 2013, 2016, 2020), două medalii de aur la Jocurile Olimpice (2008, 2012), un titlu de „Cel mai bun marcator” (2008) și NBA Rookie of the Year (2004). De 16 ori All-Star, acesta a fost selectat și de cinci ori în echipele defensive ale anului (All-Defensive Team) și este cel mai bun marcator din istoria echipei Cleveland Cavaliers, respectiv din postsezonul NBA.
James s-a născut pe 30 decembrie 1984 în Akron (Ohio). Mama sa, Gloria, avea doar 16 ani.
De-a lungul copilăriei, familia lui a avut dificultăți, fiind adeseori nevoită să se mute dintr-un apartament în altul. Din cauza acestor neplăceri, Gloria
i-a permis lui James să locuiască împreună cu familia unui antrenor local de fotbal american, care avea să-l introducă în lumea baschetului la vârsta de nouă ani. James și-a început cariera la Northeast Ohio Shooting Stars, iar mai apoi a ales liceul St. Vincent-St. Mary.
Ca debutant, a avut o medie de 21 de puncte și 6 recuperări pe meci pentru echipa liceului St. Vincent-St. Mary, terminând sezonul cu un record de 27-0 și câștigând divizia națională la această categorie de vârstă. În cel de-al doilea an, James a avut 25.2 puncte, 7.2 pase decisive, 5.8 recuperări și 3.8 intercepții pe meci. The Fighting Irish au terminat din nou excelent sezonul, cu 26-1, și au redevenit campionii statului Ohio. Din cauza numărului foarte mare de fani si scouteri de la colegii sau din NBA care doreau să-l vadă pe LeBron, echipa a evoluat în cateva meciuri de acasă pe stadionul Universității din Ohio, pentru a satisface cererea de bilete.
În al treilea an, James a ajuns deja o vedetă în lumea sportului american, apărând în faimoasele reviste Sports Illustrated și SLAM Magazine, fiind considerat cel mai bun jucător de baschet din America care evolua la nivel liceal. În acest sezon, LeBron James și-a îmbunătățit statisticile, cu o medie de 29 de puncte, 8.3 recuperări, 5.7 pase decisive și 3.3 intercepții pe meci. Echipa sa a avut din nou un an bun, dar de data aceasta a pierdut în finala campionatului. În ultimul său an de liceu, James și echipa sa au călătorit de-a lungul țării pentru a juca cu echipe de top la nivel național, incluzând un meci televizat de ESPN împotriva Oak Hill Aca­demy. În acest sezon, James a avut niște cifre istorice pentru un jucător din liceu : 31.6 puncte, 9.6 recuperări, 4.6 pase decisive și 3.4 intercepții pe meci. La finalul sezonului, LeBron a făcut oficial anunțul cum că va aplica pentru Draft-ul NBA din 2003, fără a mai continua la un colegiu. Conform jurnalistului Ryan Jones, James a părăsit liceul drept cel mai popularizat jucător din istorie.
LeBron s-a căsătorit cu Savannah James în anul 2013 și în prezent au 3 copii.
James a fost selectat de echipa din statul natal, Cleveland Cavaliers cu prima selecție în Draft-ul NBA din 2003. Chiar în primul său meci din sezonul re­gulat a avut o performanță remarcabilă, înregistrând 25 de puncte, 9 pase decisive, 6 recuperări și 4 intercepții. La finalul sezonului, a fost numit „Debutantul Anului” (NBA Rookie of the Year), cu o medie de 20.9 puncte, 5.5 recuperări si 5.9 pase decisive pe meci, devenind astfel primul jucător din istoria Cavaliers ce câștigă acest premiu și doar al treilea debutant din istorie cu 20 de puncte, 5 recuperări și 5 assist-uri pe meci. Echipa a terminat anul cu un record negativ, 35-47 și a ratat Playoff-ul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.