Leonard Oprea este un prozator, poet, haijin și eseist contemporan român și american. A urmat Liceul Andrei Șaguna din Brașov, apoi Universitatea din Brașov, având și o specializare în mass-media la California State University, Chico în 1990.
Născut la 16 decembrie 1953, comuna Prej­mer, Brașov. Leonard Oprea debutează în 1981 cu proză scurtă în revista literară Vatra din Târgu Mureș. În perioada 1981 – 1987 publică proză în principalele reviste literare naționale, pentru care primește premii literare naționale pentru proză scurtă în 1981, 1982, 1984, 1985.
Între 1978 și 1989 devine disident anticomunist. Este interogat de către Securitate. Participă la revolta muncitorilor din Brașov, din 15 noiembrie 1987. După această dată este interzis ca scriitor de către Cenzura ceaușistă, prin înștiințare oficială din partea Consiliului Culturii și Educației Socialiste (CCES). Între 1990 și 2006 publică în România articole și eseuri, proză în reviste literare și culturale naționale: Orizont, Timpul, Atelier LiterNet. În 1992 creează Fundația Culturală „Vladimir Colin”, onorând cu premiile sale intelectuali români și americani-români, cum sunt: Vladimir Tismăneanu, Andrei Codrescu, Nicolae Manolescu, Șerban Foarță, Bogdan Ficeac, Radu Pavel Gheo, Mircea Opriță.
În 1995 fondează Editura Athena Publishing House. Fondator, editor și patron al editurii Athena Publishing House, din București, Leonard Oprea editează și publică la această editură, în 1995, 3 ediții bibliofile și bilingve (Engleză-Română – autor retroversiuni profesorul Bogdan Ștefănescu, Universitatea din București), cărți care prezintă poezii și eseuri create de Nichita Stănescu, Constantin Noica și Mircea Eliade. Aceste ediții speciale, Leonard Oprea le-a distribuit, non-profit, Bibliotecilor, Universităților, Institutelor Culturale și Ambasadelor din Europa, America și Japonia, având ca scop diseminarea Culturii Române în lumea întreagă.
Între 2003 și 2006 publică articole, proză, eseuri și meditații creștine în SUA, în săptămânalul New York Magazin, în revista culturală ame­ricano-română Romanian Times și în săptă­mâ­- nalul electronic internațional Acum. În anii 2005 și 2006 publică proză, eseuri și meditații creștine în revista culturală Atheneum, din Vancouver, Canada.
Printre cărțile publicate după 2008 a introdus două inovații literare, contribuții originale atât pentru literatura română cât şi cea universală: romanul haiku si eseul „respirația.” „Respiraţia”– este o relativ scurtă, simplă și profundă meditație (aforism, cugetare, poezie, poem, proză scurtă etc.) încheiată întru doar un haiku ce re-deschide meditația spre noi universuri de întrebări și răspunsuri asupra condiției umane.
Leonard Oprea sau Theophil Magus, cum își spune, ipostaziindu-se într-un bătrân înțelept din vremurile înțelepciunii ancestrale, de la rădăcina Logosului întemeietor, este un iubitor de Dumnezeu, dacă traducem ad literram numele lui. Un fel de împărat al tuturor cele văzute și nevăzute, care i se revelează prin cuvânt, domesticit poetic fără diferențiere, pentru că Leonard Oprea nu cunoaște limitări formale atunci când are ceva de spus. Așadar, scrierile lui, asemenea textelor sacre, vorbesc despre natură, cea obiectuală și umană deopotrivă, despre spațiile lor de întâlnire simbolică, despre iubire (ce scriitor mare nu-și face un centrum mundi din acel sentiment înălțător?), despre actul miraculos de a fi și teama de trecere, specifică rațiunii, dar și de emoția firească a conștientizării limitelor umane, despre credință și păcat, adică despre viață și moarte și tot ceea ce se petrece, în câteva clipe astrale, între aceste două „întâmplări ale ființei”, cum ar spune Nichita.

Recomandările redacției