Lecţia de istorie – Maria, Principesă de Hohenzollern

0
515

Maria, Principesă de Hohenzollern, s-a născut la 8 septembrie 1870 şi a murit la o vârstă fragedă, de doar 4 anişori, la 9 aprile 1874. Maria, a fost unicul copil al Regelui Carol I al României şi al soţiei sale, Regina Elisabeta. Prima prinţesă de România, a fost un copil considerat precoce din punct de vedere intelectual. Principesa Maria s-a îmbolnăvit de scarlatină la Bucureşti, când o epidemie bântuia Capitala. A fost transportată la Castelul Peleş pentru tratament, unde a decedat.
A fost prima fiică a regelui Carol. Avea părul blond, ochii căprui, uneori cam miraţi, obraji mărişori. Era un copil vioi, vesel tot timpul, era prea deşteaptă la vârsta ei, era considerată precoce. În Bucureşti circula o epidemie de scarla­tină, din păcate micuţa s-a îmbolnăvit şi a murit. Carol suferea imens şi regina era în aceaşi stare. Îngenuchiaseră amândoi în faţa sicriului fetei lor cu o lumânare.
Fetiţei nu i s-a oferit un viitor, viaţa-i răpusa prea devreme, regina nu putea moşteni tronul datorită legii salice care propunea primul moştenitor masculin să preia tronul.
Iarna trecea repede, iar Maria începe să viseze la Sinaia şi la minunatele ei locuri de joacă de acolo. Reveriilor Măriucăi le ia locuri, peste noapte , delirul. Pe 24 martie, cu o săptămână înainte de Paştele Ortodox, prinţesa e cuprinsă de friguri puternice. Toţi se gândesc, îngrijoraţi, la epidemia de scarlatină care bântuie Capitala. Măriuca obişnuia să se joace mereu cu fetiţele de pe la azilele pe care le vizita, în scopuri caritabile, alături de Principesa Elisabeta. Cele mai sumbre temeri se adeveresc. Diagnosticul sever nu e ascuns părinţilor, care însă nu îşi pierdeau niciun moment încrederea în Dumnezeu.
Vestea morţii Principesei Maria îndoliază o ţară întregă şi consternează toate marile case regale ale Europei. Micul coşciug, închis chiar a doua zi, e purtat pe braţe de însuşi Carol, până la capela de la Cotroceni, unde Măriuca îşi primise botezul, în urmă cu mai puţin de patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.