Lecţia de istorie – Prinţul Harry, Duce de Sussex

0
252
United Kingdom’s Prince Harry speaks during the opening ceremonies of the the2017 Invictus Games in Toronto, Canada Sept. 23, 2017. (DoD photo by EJ Hersom)

Prinţul Harry, a fost născut, azi, pe 15 septembrie 1984, el este al doilea copil al Prinţului Charles şi al Prinţesei Diana. A fost botezat cu numele Henry Charles Albert David la 21 decembrie 1984 la capela St George de la Castelul Windsor de către arhiepiscopul de Canterbury Robert Runcie. Naşii lui Harry au fost: Prinţul Andrew (unchiul patern), Lady Sarah Armstrong-Jones (verişoara paternă), Carolyn Bartholomew (născută Pride), Bryan Organ, Gerald Ward şi Lady Vestey (născută Knight).
Diana a dorit ca Harry şi fratele lui mai mare, William, să aibă o gamă mai largă de experienţe decât copiii regali anteriori şi i-a dus în locuri variind de la Disney World şi McDonald’s la clinicile pentru bolnavii de SIDA şi adăposturile pentru oamenii străzii. Harry a început să-şi însoţească părinţii în vizite oficiale de la o vârstă fragedă; primul său turneu peste mări a fost cu părinţii săi în Italia, în 1985.
Părinţii lui Harry au divorţat în 1996, iar mama lui a murit într-un accident de maşină la Paris în anul următor. Harry şi William se aflau împreună cu tatăl lor la Balmoral la vremea respectivă, iar prinţii au aflat de moartea mamei lor de la tatăl lor. La înmormântarea mamei sale, Harry, în vârstă de 12 ani, şi-a însoţit tatăl, fratele, bunicul patern şi unchiul matern, mersând în spatele cortegiului funerar de la Palatul Kensington până la Westminster Abbey
Prinţul Henry a început să îşi însoţească părinţii în vizitele oficiale de la o vârstă timpurie; prima lui călătorie regală peste mare alături de părinţi a fost în Italia în 1985. Decizia anterioară luată de prinţesa de Wales de a-l lua pe micuţul William în Australia a marcat un precedent pentru copiii de neam regal care merg în vizite oficiale. Apoi Henry şi-a însoţit fie amândoi părinţii, fie fratele în vizitele care au urmat, deşi el nu a început angajamentele oficiale singur abia după terminarea serviciului militar şi a celui activ; în 2008, el a început să facă vizite regale în şcoli şi la organizaţii din Ţara Galilor
După ce a fost educat în diferite şcoli din Marea Britanie şi a petrecut câteva perioade ale anului cu întreruperea şcolii în Australia şi Lesotho, Henry, spre deosebire de fratele său mai mare, Prinţul William, a evitat să urmeze universitatea preferând să calce pe urmele mai multor bărbaţi din familia regală prin înrolare în armată. El a fost pus în funcţie ca locotenent secund în Albastru şi Regal din cadrul Regimentului Cavaleriei, servind temporar alături de fratele său-şi terminând antrenamentul ca şef de tanc. El a fost militar timp de 77 de zile pe linia frontului în Războiul Afghan, deşi a fost luat de acolo după ce mass-media americană a făcut publică prezenţa lui acolo.
Prinţul Henry a intrat la Academia Militară Regală Sandhurst în 8 mai 2005, unde a fost cunoscut ca Ofiţer Cadet Wales, şi s-a alăturat Companiei Alamein. După un an, în aprilie 2006, Henry şi-a terminat antrenamentul ca ofiţer şi a fost pus în funcţie ca Cornet în Albastru şi Regal, un regiment al Cavaleriei Household în Armata Britanică. În aprilie 2008, după ce a avut doi ani vechime, Henry a fost promovat la rangul de locotenent.
La 19 mai 2018, s-a căsătorit cu actriţa ame­ricană Meghan Markle. Ceremonia a avut loc în Capela Saint George din Windsor. Cu câteva ore înainte de nuntă, bunica sa, Regina Elisabeta
a II-a i-a conferit titlurile Duce de Sussex, conte de Dumbarton şi baron Kilkeel, toate în ţara Regatului Unit. Fiul cuplului, Archie Mountbatten-Windsor,
s-a născut pe 6 mai 2019.
În 2020, cuplul şi-a anunţat intenţia de a se retrage din rolurile superioare din Familia Regală, pentru a deveni independenţi din punct de vedere financiar şi de a-şi împărţi timpul între Regatul Unit şi America de Nord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.