Lecţia de istorie – Sfârșitul Bătăliei de la Sedan

0
402

Bătălia de la Sedan a avut loc la 1-2 septembrie 1870, fiind bătălia decisivă cu care s-a sfârşit Războiul Franco-Prusac (1870 – 1871). Bătălia, numită de unii istorici şi Dezastrul de la Sedan, s-a terminat la data de 2 septembrie 1870, cu înfrângerea şi capitularea trupelor franceze de sub condu­cerea lui Napoleon al III-lea.
În primele săptămâni ale Războiului Franco-Prusac, trei corpuri de armată prusacă au reușit să înfrângă trupele franceze în bătăliile de la Spichern, Weißenburg și Wörth, şi să pătrundă astfel pe teritoriul Franței. Corpul 3 al armatei germane compus din prusaci şi sudeți au determinat Corpul 1 de armată francez care era sub conducerea mareşalului Patrice de Mac-Mahon să se retragă din Alsacia.
Pe la mijlocul lunii august trupele franceze de pe Rin (Armée du Rhin) cu un efectiv de 180.000 de soldați reuşesc să facă jocțiunea la Metz cu restul trupelor franceze.
Pe când armata Châlon alcătuită din volun­tari francezi întâlnesc trupele germane sub conducerea lui Moltke. Urmează o serie de înfrângeri a trupelor franceze la Cherbourg, Metz care s-a încheiat cu dezastrul de la Sedan.
Trupele franceze de 120.000 de oameni, conduse de contele Marie Edme Patrice de Mac-Mahon, au fost atacate şi înfrânte de 200.000 de soldaţi germani, conduşi de Helmut von Moltke, lângă fortăreaţa franceză Sedan de pe râul Meuse. Împăratul Napoleon III, care l-a însoţit pe Mac-Mahon, şi-a dat seama că situaţia trupelor franceze era fără speranţe şi s-a predat, cu 83.000 de soldaţi.
La 2 septembrie 1870, lupta s-a terminat, soldându-se cu înfrângerea şi capitularea trupelor franceze de sub conducerea lui Napoleon al III-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.