Szabolcs Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc (județul Harghita), într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Șaguna și la Liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.
Încă din timpul facultății, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și „Serbările galante” (în regia lui René Claire).
Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic București și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică, a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.
Tot din 1967, Szoby Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare și instruire, până în 1987. Astfel, Szoby Cseh a contribuit substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.
În anul 1975, devine coordonator al școlii de cascadori din Germania, lucrând în colaborare cu regizorul Peter Fogel ca regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München (până în anul 1986). De la debutul său, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 de producții străine sau coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau
execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.
Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvențelor de acțiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în țară și străinătate. La data de 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a înființat prima Asociație a Cascadorilor Profesio­niști din România, pe care a condus-o timp de mai mulți ani.
După Revoluție a avut apariții rare în filme, acuzând corupția și banii puțini plătiți unui cascador. Între 1999 – 2002, a colaborat la realizarea secvențelor de acțiune în peste 10 filme artistice străine realizate în țară, inclusiv „Amen” (în regia lui Costa Gavras).
Szobi Cseh a elaborat studii științifice și cursuri universitare teoretice și practice, despre mișcarea scenică a actorului și componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea sec­vențelor de acțiune etc. Din 1980, inițial în calitate de lector universitar și, ulterior, de conferențiar universitar, predă neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la UNATC „I.L. Caragiale” din București, secțiile Actorie, Imagine Film si TV, Regie Film, Regie Teatru. A contribuit la formarea a zeci de generații de actori, regizori de teatru, de film și operatori de film și de televiziune. A avut colaborări didactice și la Universitatea de Muzică „Ciprian Porumbescu”, secția Regie Operă.
Din anul 2005, lărgindu-și sfera preocupărilor, Szoby Cseh derulează programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii și combaterii delincvenței juvenile. Din 2008, derulează Programul-metodă pentru copii cu handicap psihic și fizic sever. Ambele programe sunt bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.
Szobi Cseh a murit după o grea luptă cu boala. Cascadorul a fost diagnosticat de trei ori cu cancer, dar a vrut din tot sufletul să îl învingă. Din nefericire, el a murit vineri dimineaţa, la spitalul Fundeni, unde a fost internat în ultima perioadă. A murit pe 1 august 2014 la București la vârsta de 72 de ani.

Recomandările redacției