Tamara Buciuceanu, a fost o actriţă română de teatru, film şi televiziune din generaţia de aur. Născută pe 10 august 1929 în Tighina, România (acum Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București la clasa profesorului Ion Băltăţeanu în 1952, după ce își începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași. Tamara Buciuceanu-Botez reprezenta o imagine plină de viață pentru fiecare generație de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecați a căror apariție nu putea trece neobservată, fie că e vorba de scenele marilor teatre din România sau de micul ecran.
Între 1948-1951 a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii s-a transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă). Era una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Era supranumită „Doamna comediei românești”, fiind una dintre figurile legen­dare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoară Isoscel din seria „Liceenii”.
A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.
În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decoraţia Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decoraţie înmânată de principesa moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.
„Mi-am făcut meseria cu cel mai mare drag. Dacă m-aţi aplaudat 65 de ani, înseamnă că aţi înţeles ce am vrut să spun pe scenă. Pentru mine, viaţa a fost cultură, cinste şi demnitate“, spunea marea actriţă.
Tamara Buciuceanu-Botez s-a stins din viaţă pe data de 15 octombrie 2019, la vârsta de 90 de ani, din cauza unei afecţiuni cardiace.

Recomandările redacției