Lecţia de istorie – Usain Bolt, atlet de top și autorul cărții „Povestea Mea”

0
512
Rio de Janeiro - O jamaicano Usain Bolt, garantiu o ouro e fez história ao conquistar pela terceira vez o título de homem mais rápido do mundo nos 100 metros rasos em uma Olimpíada (Fernando Frazão/Agência Brasil)

Născut în 21 august 1986, Usain Bolt este un fost atlet jamaican, sprinter, recordman mondial la proba de 100 m, cu timpul 9,58 secunde (în curs de validare), iar la proba de 200 m, cu 19,19 secunde și împreună cu coechi­pierii săi, la proba de ștafetă 4 × 100 m, cu 37,1 secunde. Bolt a depășit astfel anumite bariere ce nu se credeau a putea fi depășite curând de condiția umană.
În anul 2008 a devenit primul atlet după Carl Lewis care a câștigat toate aceste trei probe la o singură ediție a Jocurilor Olimpice și primul om din istorie care a stabilit recorduri mondiale la toate trei la aceeași Olimpiadă.
Este primul sprinter din lume care este în același timp campion olimpic și campion mondial pe distanțele de 100 și 200 de metri (performanțe realizate la diferență de un an la Olimpiada de la Beijing – 2008 și la Campionatul Mondial de la Berlin – 2009). Acesta are o înălțime de 1,96 m și cântărește 92 kg.
Bolt a scris o autobiografie, intitulată Usain Bolt. Povestea mea (engleză Usain Bolt: My Story: 9.58), care a fost publicată în 2010 la Editura HarperCollins, Ediția în limba română a fost publicată în 2012 de către Editura Preda Publishing.
9.58 este povestea lui Usain Bolt spusă de el însuşi. Ceea ce o face să fie una dintre cele mai îndrăgite biografii este naturalețea cu care ni se prezintă viața puştiului slăbănog din Trelawny, locul unde se fac cei mai buni cartofi dulci de pe pământ. Este istoria copilului care a crescut jucând cricket şi fotbal sub soarele jamaican şi care, la un moment dat, a descoperit că poate să alerge repede.
Incredibil de repede.
16 august 2008. Beijing, China. Stadionul Bird`s Nest. 91.000 de spectatori şi o audienţă TV colosală.
Începe finala probei de 100 de metri sprint masculin, la cea de-a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Pocnetul pistolului de start declanşează mii de bliţuri… peste doar 9.69 secunde, un tânăr jamaican trece primul linia de sosire şi câştigă medalia de aur.
Deşi încetineşte pe ultimii 30 de metri, având şireturile dezlegate, Bolt doboară recordul mondial, câştigând cursa la o diferenţă impresionantă faţă de următorul clasat. Patru zile mai târziu, Bolt, protagonistul acestei biografii de excepție, câştigă aurul la 200 de metri sprint şi stabileşte un nou record mondial (19.30 secunde) cu o zi înainte de a împlini 22 de ani. Pe 22 august, conduce echipa jamaicană spre o nouă victorie şi un nou record mondial în proba de ştafetă de 4 x 100 de metri.
Opt zile, trei medalii de aur, trei recorduri mondiale şi un nume devenit legendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.