Lecţia de istorie – Vlad Rădescu este un actor de teatru și film

0
339

Vlad Rădescu s-a născut pe 18 noiembrie 1952 la București. A urmat liceul „Dimitrie Cantemir” și clasa a XII-a la liceul „Ion Luca Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în 1971 cu media 10 la bacalaureat. Dorea să devină marinar, ziarist sau arheolog însă a intrat la teatru din prima încercare și a absolvit I.A.T.C. (actuala Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”) secția Actorie în 1975 la București, clasa prof. Sanda Manu și Geta Angheluță.
A fost repartizat la Târgu-Mureș în 1975, unde a rămas până în 1994. În această perioadă, teatrul și cariera sa de film au conti­nuat să prospere. A avut ocazia să călătorească de câteva ori în Europa. A fost remarcat de regizorul Gheorghe Vitanidis,care i-a dat rolul principal din filmul Ciprian Porumbescu, care a fost un mare succes. În 1980, a jucat rolul Comosicus în pelicula istorică Burebista. Câțiva ani mai târziu a interpretat rolul lui Avram Iancu, principalul personaj al filmelor ,,Munții în flăcări’’ și ,,La răscrucea marilor furtuni’’, în regia lui Mircea Moldovan.
În producțiile de televiziune străină, a jucat rolurile lui Charlemagne în 1996 și Otto von Bismarck în 2007, 2008 și 2009. De asemenea, a avut roluri importante în seriile de televiziune populare și în telenovele.
A fondat Festivalul Internațional de Teatru „Întâlnirile Școlilor și Academiilor Europene de Teatru”, care a durat patru ani, primele două la Târgu-Mureș (1993, 1994) și ultimele două la Târgoviște (1995, 1996). A fost, de asemenea, inițiatorul, în 1998, a emisiunii „Costume” în regia lui Dan Puric, care a evidențiat peste 100 de costume teatrale create de Irina Solomon și Dragos Buhagiar, câștigând mai mult de 10 premii în diverse teatre din capitală și țară.
În 1994, s-a întors la București și a lucrat la Teatrul Mic din București. Între 1987 și 1994 a fost profesor asociat la Universitatea de Teatru din Târgu-Mureș. Din 1996 până în 2002, a predat managementul de acțiune și cultural la Universitatea Ecologică din București. Din 1990 până în 1994 a ocupat funcția de director adjunct al Teatrului Național din Târgu- Mureș. Din 2002 a fost director al Centrului Cultural al Fundației Europene. De asemenea, este profesor asociat și șef de catedră la Facultatea de Teatru a Universității „Spiru Haret” din București.
La începutul anului 2009, la cererea conducerii Ministerului Culturii, s-a întors la Teatrul Național din Târgu-Mureș, ocupând funcția de director interimar până în octombrie 2010, când a fost demis de Hunor Kelemen (ministru în funcția de președinte UDMR). El a fost restabilit la postul său în martie 2011, după o decizie judecătorească care a concluzionat că Hunor a acționat în mod necorespunzător. Rădescu a susținut spectacole de absolvenți cu mulți dintre studenții săi, precum Octavian Strunilă, Diana Croitoru, Ștefania Dumitru, Florina Anghel, Adriana Bordeanu, Michael Bobonete, Michael Rait, Andreea Grama, Cornel Bulai, la festivalurile de film: Campionatul de improvizație Hyperion HOP Gala.
În planul vieții personale, actorul Vlad Rădescu este căsătorit cu Mihaela Rădescu. Au o fiică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.