După cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru, arădenii au ocazia să învețe limba chineză, prin intermediul Universității Aurel Vlaicu, de la vorbitori nativi. Asta, ca urmare a bunei colaborări între Ambasada Chinei la București, Institutul Confucius și universitatea de stat arădeană.
Având în vedere că a început un an nou universitar, ieri, UAV a găzduit o lecție deschisă de limba chineză, susținută de mai mulți lectori chinezi, la care au participat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul universității, conf. univ. dr. Teodor Cilan, prorectorul instituției, Gianina Ignuța, reprezentanta UAV pentru relația cu China, numeroși studenți, dar și arădeni care au început deja să învețe chineză sau care doresc să învețe această limbă.
În deschiderea lecției, conf. univ. dr. Teodor Cilan le-a vorbit celor prezenți despre șansa pe care le-o oferă universitatea, în condițiile în care companiile din China sunt în căutare de specialiști care să știe mai multe limbi, după care prof. univ. dr. Ramona Lile a asigurat auditoriul de tot sprijinul conducerii universității. „Aș vrea să mulțumesc, în primul rând, doamnei Gianina Ignuța, care s-a ocupat de relația cu Republica Populară Chineză și cu Institutul Confucius, domnului prorector Teodor Cilan, care s-a ocupat de organizarea acestor cursuri și nu în ultimul rând, lectorilor de limba chineză. Aș vrea să vă doresc mult succes în învățarea limbii chineze. În plus, cu această ocazie vă veți exersa și limba engleză, pentru că predarea se va face în această limbă”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile.
Gianina Ignuța a vorbit la rândul său despre bursele pe care le pot obține studenții români care doresc să studieze în China, dacă cunosc limba chineză. „Cei care doresc pot să dea testele HSK. De la nivelul patru, se pot obține burse pentru studii complete. Este vorba de echivalentul a 350 de dolari pe lună, sumă oferită de statul chinez. Avem studenți care au plecat în China și nu au mai dorit să se întoarcă”, a povestit Gianina Ignuța.
Cei prezenți au putut afla în continuare că la aceste cursuri nu vor învăța doar limba chineză, ci se vor preda lecții și despre cultura și civilizația din China. După o scurtă lecție de limbă, susținută de profesoara Chen Hui Hui, a urmat o demonstrație de caligrafie, s-au cântat cântece tradiționale chinezești și s-a predat o lecție despre arta ceaiului.

Recomandările redacției