Legătura incredibilă dintre dispariția lui Codruț Marta și uciderea lui Ioan Crișan sau despre cum se pot ascunde droguri în pești

1
69337

Un fost procuror și senator vorbește despre legătura incredibilă pe care ar putea să o aibă dispariția lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar – fostul președinte ANAF, și asasinatul omului de afaceri Ioan Crișan. De asemenea, Valer Marian face o paralelă între arădeanul Ioan Crișan și unul dintre cei mai periculoși interlopi din Ungaria, Bodo Laszlo, implicat în traficul de țigări, droguri și persoane, arestat și condamnat pentru asasinat la comandă. Interlopul ungar și-a amenajat o fermă piscicolă, în care a crescut și somn african, lângă frontiera cu România, în apropierea punctelor de trecere de la Petea și Urziceni din judetul Satu Mare. Și Bodo Laszlo a deținut autocamioane și autocisterne, plus o herghelie de cai. Au existat indicii că interlopul a utilizat aceste mijloace pentru transportarea țigărilor de contrabandă, dar și a drogurilor, care puteau fi ascunse în peștii mai mari. Valer Marian a oferit toate aceste informații în premieră jurnaliștilor de la Gazeta de Cluj, care la rândul lor au dat consimțământul ziarului Glasul Aradului de a le publica.

După cum a devenit public, Ioan Crișan a achiziționat fosta fabrica de cânepă din localitatea Iratoșu din județul Arad, pe care a transformat-o ulterior în fermă piscicolă, în care a crescut îndeosebi somn african. Localitatea Iratoșu este situată lângă frontiera cu Ungaria, iar în zonă este deschis un punct de trecere a frontierei mai puțin frecventat, funcțional de regulă în weekend, care este deservit doar de doi angajați, un vameș și un polițist de frontieră. Fiica și ginerele lui Ioan Crișan, actualul deputat liberal Sergiu Ovidiu Balcea, dețin jumătate dintr-o firmă de transport (SC ICIRUAL 2003 SRL), care deține mai multe autocamioane și autocisterne. Crișan și soția să au fost implicați frecvent în finanțarea, respectiv creditarea acestei firme.

Ferma piscicolă de la Iratoșu este situată aproape și de Zona Liberă Curtici, care este singura zonă liberă de la frontiera de Vest și a doua zonă liberă din România ca rulaj, după cea de la Constanța.

Conform unor surse locale, în această zonă liberă s-au derulat, îndeosebi în anii de apogeu ai regimului băsisto- portocaliu (2009-2012), mari afaceri de contrabandă. Politia și DIICOT nu au destructurat nicio rețea de contrabandă din județul Arad, iar binomul SRI-DNA nu a realizat nicio descindere în această zonă și nu a întocmit niciun dosar privind afacerile derulate aici. Ar fi interesant de aflat ce operațiuni speciale a derulat SRI prin firmele sale acoperite în această zonă liberă. Mai ales că, în perioada respectivă, fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, originar din localitatea arădeană Târnova, și-a promovat un om de încredere la comanda SRI Arad, pe colonelul Dan Calalb.

La finele lunii iunie 2019, după ce primarul Falcă a devenit europarlamentar, viceprimarul Călin Bibarţ a fost desemnat primar interimar al municipiului Arad. La predarea ştafetei, Falcă a organizat o paranghelie cu 4.000 de invitaţi la Palatul Cultural din Arad. Cu această ocazie, a dat pe goarnă că la alegerile locale din 2020 candidatul PNL pentru funcţia de primar al Aradului vă fi preşedintele organizaţiei municipale a partidului, Sergiu Ovidiu Bîlcea, fostul ginere al afaceristului Ioan Crișan, pe atunci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar Călin Bibarţ vă candida pentru Parlament şi va primi o funcţie importantă în viitorul Guvern. Apropiaţi ai lui Bibarţ spun că acesta s-ar fi lăudat atunci că vă fi desemnat ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor sau poate ministru de interne într-un viitor guvern condus de PNL.

Până la urmă, la alegerile locale din septembrie 2020, a candidat din partea PNL și a devenit primar al Aradului Călin Bibarț, iar Sergiu Ovidiu Bîlcea a candidat și a fost ales deputat liberal la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Se pare că generalul Coldea a mai avut un cuvânt de spus în favoarea finului sau. Din această cauză au existat unele fricțiuni între Bîlcea și Bibarț. Deputatul Bîlcea nu și-a publicat CV-ul pe site-ul Camerei Deputaților, lăsând impresia că ar avea ceva de ascuns. Totodată, nu și-a consemnat în declarația de avere niciun teren, nicio locuință (casă sau apartament) și nicio participație la vreo societate comercială. Interesant este că proaspătul parlamentar a consemnat însă un împrumut de 130.000 lei (maximul legal) acordat PNL, fapt ce confirmă că a fost un sponsor important al principalului partid de guvernământ. Se pare că Ioan Crișan a fost în relații apropiate și cu fostul senator PDL de Arad, Traian Igaș, ministru de interne în perioada 2010-2012, care a vorbit deosebit de elogios la adresa afaceristului la scurt timp după uciderea acestuia. Despre Igaș, care este originar și domiciliază în localitatea de frontieră Pecica, s-a spus și s-a scris că ar fi fost implicat în contrabandă cu țigări și nu numai încă dinainte de a-și lua bacalaureatul (la vârstă de 24 de ani) și licența în drept (la 35 de ani).

Precedente de luat în seamă

Știu că, cu 10-15 ani în urmă, unul din cei mai periculoși interlopi din Ungaria, Bodo Laszlo din Mateszalka, implicat în traficul de țigări, droguri și persoane, arestat și condamnat la un moment dat pentru un asasinat la comandă, și-a amenajat o fermă piscicolă, în care a crescut și somn african, lângă frontiera cu România, în apropierea punctelor de trecere a frontierei de la Pețea și Urziceni din județul Satu Mare (în care am fost procuror, director de ziar, prefect și senator). Și Bodo Laszlo a deținut autocamioane și autocisterne, plus o herghelie de cai. Au existat indicii că interlopul din pustă a utilizat aceste mijloace pentru transportarea țigărilor de contrabandă, dar și a drogurilor, care puteau fi ascunse în peștii mai mari. Iar clădirile din cadrul fermei piscicole au fost folosite pentru depozitarea țigărilor de contrabandă aduse din Ucraina via România.

Nu este exclus ca un astfel de modus operandi să fi fost „importat” și în zona de vest a țării noastre. Mai știu, tot din județul Satu Mare, că administratorii unei foste fabrici de cânepă din Carei au fost cercetați de procurorii DIICOT pentru producerea de droguri întrucât s-a constatat că au cultivat cânepă indiană (canabis), care este considerată plantă stupefiantă. Totodată, știu că o mare parte a contrabandei cu țigări din Ucraina derulată în ultimele două decenii în județul Satu Mare, care a devenit o adevărată placă turnantă în zona de nord-vest a României, îndeosebi contrabanda realizată cu autocamioane TIR, s-a înfăptuit sub oblăduirea sau sub pulpana unor politicieni și șefi locali din Poliție și din SRI.

Nu mai este un secret că SRI a fost implicat în contrabanda cu țigări și cu carburanți sub leadershipul generalului Coldea. Dovezi clare privind implicarea în contrabanda cu benzină și motorină au apărut dintr-un dosar instrumentat de DNA cu privire la corupția din ANAF, dispariția fostului șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruț Marta, și preluarea postului Realitatea TV. Din dosarul instrumentat de DNA reiese implicarea SRI în preluarea Realității TV, având în vedere că în funcția de președinte al Consiliului de administrație al SC Realitatea TV SA a fost numită Irina Chirică, care era iubita colonelului Vasile Cămărăscu, în perioada respectivă unul din cei mai de încredere oameni ai generalului Coldea. Cămărăscu a fost coleg de an și de cameră cu Coldea în timpul studiilor la Academia Națională de Informații. Totodată, a fost cavaler de onoare la nunta lui Coldea, care a avut loc în localitatea natală Târnova. Fostul șef operativ al SRI l-a promovat pe amicul Cămărăscu șef al Direcției SRI București (2008-2010), director adjunct al Direcției pentru Apărarea Constituției (2010-2012) și director adjunct al ORNISS (2012). Cămărăscu a fost trecut în rezervă după ce numele său și imagini cu el au apărut în dosarul invocat al DNA.

În acest dosar, un martor cu identitate protejată a oferit procurorilor DNA o evidență cu datele, numele și sumele oferite de cel mai mare contrabandist arestat și condamnat în Romania, afaceristul băcăuan Radu Nemeș (condamnat la 9 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat, fugit în SUA, unde a fost prins de FBI și extrădat) fostului șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, fostului director general al Direcției Generale a Vămilor, Viorel Comăniță, și fostului șef al Gărzii Financiare, Sorin Florea. În această evidență apare și colonelul Vasile Cămărăscu, cunoscut drept prieten apropiat al lui Codruț Marta, cu care este, de altfel, imortalizat în dosar în timpul unei vacanțe petrecute la Atena. Conform evidenței, colonelul Cămărăscu a primit de la contrabandiști aproape o jumătate de milion de euro într-un singur an, respectiv în perioada ianuarie 2011 – februarie 2012, când erau teledemascate corupția din vămi și contrabanda din România. Mai exact, omul de încredere al lui Coldea ar fi primit 291.000 de euro în 2011 și 150.000 de euro în februarie 2012. În anii respectivi colonelul Cămărăscu deținea funcția de director adjunct al Direcției pentru Apărarea Constituției din SRI, care avea între atribuții și monitorizarea și combaterea corupției, contrabandei și evaziunii fiscale. Potrivit martorului acoperit, colonelul Cămărăscu era plătit pentru a-l anunța pe Codruț Marta când erau organizate acțiuni de filaj sau interceptări, primind pentru acest „serviciu” cinci euro pe tona de carburant de contrabandă.

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și fostul său șef de cabinet Codruț Marta provin tot din grupul portocaliu de la Arad, fiind originari amândoi din Săvârșîn și lucrând în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Arad înainte de a fi promovați la București. Ambii au fost în relații apropiate cu generalul Florian Coldea, cu fostul ministru de interne Traian Igaș și cu ex-primarul Gheorghe Falcă. Marta a dispărut fî urmă de …..ani, fiind cel mai probabil lichidat după ce a amenințat că vă face dezvăluiri despre operațiunile de contrabanda cu carburanți și cu țigări în care a fost implicat. Oare și afaceristul Ioan Crișan a fost eliminat pentru că a făcut dezvăluiri despre contrabanda din zonă, ori pentru că a amenințat că vă face astfel de dezvăluiri?, susține Valer Marian pentru Gazeta de Cluj. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.