Fumatul va fi interzis în spaţiile publice închise începând cu data de 16 martie, astfel nu se va mai putea fuma în cafenele, cluburi, şcoli, la locul de muncă sau în apropierea spaţiilor de joacă pentru copii sau a unităţiilor de învăţământ. Spaţii închise în care nu se poate fuma se consideră o clădire cu acoperiş, plafon, tavan şi sunt delimitate de cel puţin doi pereţi indiferent de natura acelui spaţiu, putând fi o clădire temporară, în stadiu de construcţie sau chiar cort.

De asemenea, o proprietate privată în care se desfăşoară activităţi de natură economică, acest spaţiu devine loc de muncă şi automat fumatul devine interzis. Spaţiile cu caracter rezidenţial sunt considerate locuri publice, cum este scara blocului sau în maşina de servici sau în taxi de asemenea fumatul va fi interzis.

Fumatul este permis în locuri delimitate de un singur perete, cu sau fără acoperiş, plafon sau tavan, spaţii delimitate doar de acoperiş, plafon sau tavan şi în aer liber.

Cei care nu vor respecta legea antifumat vor risca sancţiune, persoanele fizice vor primii ceva amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar persoanele juridice  riscă o amendă contravenţională de la 5.000 lei la prima abatere sau 10.000 lei şi cu suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei pentru a doua abatere. Dacă se săvârșește o nouă contravenţie prevăzută de legea antifumat, se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Organele abilitate pentru aplicarea sancţiunilor în vederea nerespectării legii fumatului sunt poliţia, jandarmeria, inspectorii ISU, poliţia de frontieră şi poliţia locală.

Pentru săptămâna aceasta organele abilitate nu au în plan desfăşurarea de acţiuni în privinţa legii fumatului, „ în momentul de faţă nu sunt planificate asemenea acţiuni. Jandarmii care sunt în misiune au în schimb în atenţie şi respectarea legii antifumat iar în cazul în care vor primii sesizări ei vor răspunde solicitarii dar nu în regim de urgenţă“, a declarat Emilia Fânată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. „Acţiuni speciale în privinţa legii antifumat nu se vor face în această săptămână în schimb dacă în timpul controalelor efectuate de inspectorii de prevenire ai ISU se vor lua măsuri în cazul în care legea va fi încălcată“, a declarat George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Recomandările redacției