bugetProiectul legii bugetului de stat și cel al legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 au fost trimise spre promulgare președintelui Traian Băsescu. Potrivit informațiilor postate pe site-ul Camerei Deputaților, cele două proiecte de acte normative se află ‘la promulgare’ începând de luni.

Săptămâna trecută, președintele Traian Băsescu declara că va promulga legea bugetului asigurărilor sociale în aceeași zi în care o va primi, dar că bugetul de stat îl poate „consulta” până pe 29 decembrie.

„Ce vă pot spune însă cu certitudine: voi promulga imediat bugetul asigurărilor sociale, pentru că n-am de reproșat nimic acelui buget. Obiecțiunile mele sunt pe efectele introducerii accizei pe carburanți. Probabil că în aceeași zi în care bugetul asigurărilor sociale va sosi, îl voi și promulga, pentru că n-am motive să-l țin. L-am urmărit în derulare, nu are decât rezerve rezonabile — că și liberalii trebuie să aibă un ban de alegeri, dar ele sunt rezonabile, nu sunt exagerate, ca la Ministerul Dezvoltării Regionale. Deci, din acest punct de vedere, domnul prim-ministru poate să stea liniștit”, a spus Traian Băsescu.

În privința bugetului de stat, președintele a afirmat că poate consulta proiectul Legii bugetului de stat până pe 29 decembrie, pentru a-și formula un punct de vedere.

„Vreau să știți că bugetul nu este sosit, nu este în regim de urgență, deci, în mod normal, ar putea să sosească luni, 9 decembrie la Președinție, și va intra într-un proces de analiză. Dacă era în procedură extraordinară, trebuia să se stea doar trei zile. Fiind în procedură normală, va veni luni, 9. Și dacă erau trei, trebuia să vină sâmbătă, și n-avea unde să-l lase, decât la portar. Dar documentul, în mod normal, trebuie să fie trimis la Președinție pentru promulgare luni, 9 decembrie. Deci, eu estimez că va veni luni. Data până la care pot să-l consult este până pe 29 decembrie, pentru a-mi formula un punct de vedere”, a arătat șeful statului, săptămâna trecută.

Președintele Traian Băsescu a avertizat în repetate rânduri că, dacă Executivul nu va găsi soluții pentru a renunța la creșterea accizei pe combustibil, nu va accepta bugetul de stat pe anul 2014 în forma actuală, existând posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constituțională. AGERPRES

Recomandările redacției