Legea pensiilor, anunțată drept una dintre prioritățile PSD, a fost respinsă miercuri în Senat din cauza absenteismului masiv al senatorilor social-democrați. Astfel, actul normativ a primit doar 65 de voturi ”pentru”, insuficiente însă pentru o lege organică, pentru adoptarea căreia este nevoie de minimum 69 de voturi. De menționat că PSD are singur majoritatea absolută în Senat, cu exact 69 de aleși. Au votat în favoarea legii senatorii PSD, ALDE și UDMR, în vreme ce aleșii PNL și USR s-au abținut. Ultima oară, PSD și-a mobilizat senatorii la ședința de plen din 3 iunie, când au respins cererea DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu (detalii aici). La începutul lunii martie, CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că legea pensiilor este parțial neconstituțională, actul normativ fiind retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL și USR la finalul anului trecut, imediat după votul din Camera Deputaților.

Potrivit deciziei Curții, au fost declarate neconstituționale art.25 alin.(1) şi art.63 lit.a) şi b) din Legea privind sistemul public de pensii.

Ce prevăd articolele respinse de CCR:

Articolul 25 alin (1) Contribuabilii la sistemul public de pensii, sunt cei care datorează şi plătesc, după caz, contribuţia de asigurări sociale, conform Codului fiscal.

Articolul 63 – Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  1. a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5;
  2. b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani

Dispozițiile criticate de opoziție ca fiind neconstituționale priveau condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituțional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligații aflată în sarcina angajatului, se arăta în sesizarea transmisă de PNL și USR Curții Constituționale.

De asemenea, mai sublinia opoziția, este instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale.

Recomandările redacției