Legea privind asociațiile de proprietari continuă să facă probleme

0
569

La nici șase luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, au apărut deja proiecte de modificare a acestei legi, printre care un proiect de modificare a articolului 80, la inițiativa a doi deputați. Potrivit Uniunii Locale a Asociaților Locative Arad (ULALA), aprobarea acestui proiect i-ar permite asociației de proprietari să să aibă un rang superior băncii, în recuperarea creanțelor.

Legea în cauză este socotită ca fiind profund lacunară de către președinta ULALA, Dorina Lupșe, și, deci, sunt mai mult decât recomandate revenirile asupra ei și elaborarea unor norme metodologice pentru punerea în aplicare. „Cu regret, trebuie să luăm act despre faptul că Legea nr. 196/2018 este cea mai slabă și ineficace lege pe care asociațiile de proprietari au ghinionul de a o urma. Chiar dacă această lege a fost votată aproape în unanimitate, lucru care nu ne miră, «profesioniștii» care au contribuit la elaborarea ei și-au arătat incompetența și, fără nici un dubiu, au demonstrat că sunt complet rupți de realitate. Cu mare greutate am reușit să îi facem pe decidenți să înțeleagă faptul că sunt necesare Norme metodologice pentru punerea în aplicare a Legii. Pas cu pas se îngropăm în hârtii și reglementari, care mai de care mai năstrușnice și mai greu de pus în aplicare ori mai greu de urmărit și respectat. Uităm că o lege trebuie să fie simpla și ușor de instrumentat. Uitam ca rolul legii este acela de instrument în mâna cetățeanului, în activitatea cotidiană, iar nu un corset de interdicții”, a spus Dorina Lupșe.

Cursurile de administrator, încă în așteptare

Deși ULAL Arad a demarat deja procedura de înscriere a persoanelor interesate la Cursul de administrator de condominii, cursurile nu pot începe până la aprobarea Standardelor ocupaționale în materia ocupației de administrator de condominii. „Nici la ora actuală nu există aprobat Standardul ocupațional pentru organizarea cursurilor profesionale de administrator de condominii, cu toate ca în lege este prevăzut ca termen 28 Decembrie 2018! La acest moment nu se pot organiza de către nicio firma sau cameră de comerț din țara cursuri pentru ocupația «administrator de condominii», așa cum prevede Legea nr. 196/2018 și în consecința se prorogă termenul și nu se pot aplica sancțiuni”, a mai subliniat Dorina Lupșe, adăugând că toate informațiile privind documentele necesare și fișa de înscriere pentru curs pot fi găsite la sediul ULALA de pe strada George Coșbuc, la nr. 33, de luni până vineri, între orele 9:30 și 16: 30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.