Legume şi fructe toxice: arădenii sunt sfătuiţi să se aprovizioneze numai din spaţiile autorizate

2
346

fructe paginaPotrivit studiilor făcute de un ONG american, Environmental Working Group, anumite fructe şi legume conţin mai multe tipuri de pesticide. Astfel, conform presei centrale, în urma unor controale efectuate în ţară, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au descoperit că merele conţin între două şi şapte tipuri de pesticide, grepfrutul, între două şi cinci tipuri, la fel şi roşiile. De menţionat că cea mai mare parte a mărfii cu probleme este de import, provenind din Turcia. „În perioada 14.02.2014 – 13.03.2014, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti au continuat activităţile de control în unităţile din industria agroalimentară. S-au efectuat 8.023 de controale în unităţi care-şi desfăşoară activitatea în următoarele domenii de activitate: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe […] În cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe, conform procedurilor şi programului de supraveghere şi control pe anul 2013, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA. În ceea ce-l priveşte, Viorel Agud, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad susţine că şi la Arad  au fost făcute controale, că nu au fost descoperite produse toxice, dar ţine să-i sfătuiască pe locuitorii judeţului să cumpere fructe şi legume numai din unităţi autorizate, care sunt supuse controalelor, pentru că altfel se supun riscurilor de a consuma produse toxice. „Am verificat documentele de intrare ale mărfurilor, am luat probe, prin sondaj, pe care le-am trimis să fie analizate la laborator. Deocamdată nu au fost descoperite probleme. Este însă foarte important ca aceste produse să fie cumpărate doar din unităţi autorizate, supuse controlului sanitar-veterinar şi nu de la diverşi comercianţi, care vând la un preţ mai mic, pentru că fructele şi legumele ar putea să nu fie bune pentru consum şi chiar să fie expirate”, a declarat Viorel Agud.

Marfa vândută de ţărani este mult mai sănătoasă

Cea mai sigură soluţie pentru evitarea pesticidelor ar fi ca legumele şi fructele să fie cumpărate, pe cât posibil de la ţărani sau din magazinele ecologice, însă în acest din urmă caz preţurile sunt simţitor mai mari. În cazul în care totuşi se cumpără produse de import, acestea trebuie spălate foarte bine, iar coaja trebuie îndepărtată. Arădenii cu care am stat de vorbă sunt conştienţi de riscurile la care se supun aprovizionându-se cu fructe şi legume de import, însă mulţi preferă să-şi facă cumpărăturile de la supermarketuri, unde au de ales între o gamă largă de produse şi pot să-şi facă şi restul cumpărăturilor. „Lucrul cel mai important pentru sănătatea oamenilor este să cumpere fructele de la ţărani pentru că acelea sunt naturale şi sănătoase, dar din păcate în ziua de azi oamenii preferă să cumpere aceste produse din supermarketuri, acelea fiind pline de chimicale şi substanţe periculoase pentru sănătatea oamenilor”, susţine unul dintre cumpărătorii întâlniţi în Piaţa Mihai Viteazul. „Fructele care sunt duse de la ţărani nu sunt contaminate, pentru că acelea sunt tratate natural, pentru pomii fructferi de la ţară se foloseşte ca îngrăşământ gunoiul de grajd şi nu tot felul de produse chimice. Cât despre fructele care se vând în supermarketuri, se vede şi după mărimea lor că nu sunt naturale, sunt tratate cu chimicale”, susţine Rodica Mihăieş, o altă arădeancă cu care am stat de vorbă. La rândul său, Carmen C. preferă şi ea să-şi facă cumpărăturile de la ţărani. „Părerea mea este că fructele de la piaţă nu sunt contaminate, dacă le cumperi de la ţărani, deoarece nu sunt date cu pesticide. De aceea prefer să cumpăr de la ţărani decât din supermarketuri. Am mai multă încredere în produsele din grădinile oamenilor”, afirmă Carmen C.

În ceea ce-l priveşte, fermierul Ioan Gabor descrie în câteva cuvinte modul în care îşi tratează culturile, pentru a nu fi afectate de dăunători. „Din punctul meu de vedere fructele pe care le cumperi de la ţărani nu sunt date cu pesticide, sunt date doar cu fertilizant. Atunci când se fac diverse tratamente, eu  folosesc substanţe naturale. Fac tratamente cu urzică şi zeamă de usturoi. Pe când fructele din supermarketuri sunt sigur contaminate. Se vede şi la mere dacă te uiţi cu atenţie la fruct, parcă este dat cu ceară, aşa de uns este. Nu se compară cu fructele aduse de ţărani la piaţă”, a încheiat Gabor.

Denis Cicortaş

Lucian Şerban

2 COMENTARII

  1. Articol incomplet. Se fac afirmatii, dar fara a se preciza daca in Arad s-au interzis la vanzare produse alimentare datorate continutului ridicat de chimicale. Si in „Glasul Aradului” s-a publicat mult despre importul fara acte legale, dar despre produsele gasite ca toxice nimic concret. Pe de alta parte, laboratorul ANSVSA din Arad are capacitatea de a analiza aceste chimicale (pesticide, coloranti, aditivi interzisi etc.) ?

  2. Dacă aţi fi citit cu atenţie materialul, aţi fi realizat că la Arad nu au fost descoperite deocamdată fructe şi legume cu probleme.
    „Viorel Agud, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad susţine că şi la Arad au fost făcute controale, că nu au fost descoperite produse toxice, dar ţine să-i sfătuiască pe locuitorii judeţului să cumpere fructe şi legume numai din unităţi autorizate”, se arată în articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.