Monica NadiuPloile şi vremea rece au dat peste cap planurile fermierilor care cultivă legume. An de an, aceştia participă la o veritabilă întrecere, pentru a avea primii roşii, ardei sau vinete, pentru că astfel, preţul produselor va fi mai mare. Anul acesta însă, conform celor declarate de Monica Nadiu, directorul Direcţiei Agricole Arad, legumele produse în judeţ vor ajunge pe piaţă cu o întârziere de aproximativ o lună. „Cei care au solarii, le încălzesc cu sobe, dar plantelor nu le-au picat bine temperaturile din cursul nopţii. Acum, culturile şi-au revenit, dar trebuie să ştiţi că toate leguminoasele, roşiile, ardeii, vinetele au stagnat şi vor apărea pe piaţă cu o întârziere de două-trei săptămâni. Roşiile, varza şi conopida apar prima dată şi sunt foarte căutate de cumpărători, pentru că toată lumea îşi doreşte produse autohtone, nu de import, pentru că au un alt gust”, a declarat Monica Nadiu. Acesta a ţinut însă să precizeze, că toată lumea se aşteaptă ca preţul roşiilor să fie cuprins între nouă şi zece lei pe kilogram.
În ceea ce priveşte arăturile de primăvară şi suprafeţele însămânţate, Monica Nadiu susţine că întârzierile au fost recuperate aproape în totalitate, suprafaţa lucrată în momentul de faţă fiind cu doar 10% mai mică decât cea de anul trecut. Astfel, suprafaţa pregătită pentru însămânţare este de 209.090 hectare, din care 133.470 hectare, adică 64%, a fost deja însămânţată. Au fost finalizate deja lucrările de însămânţat pe terenurile culti­vate cu orzoaică de primăvară (1.600 hectare), cartofi timpurii şi semitimpurii (150 hectare), cartofi de vară (300 hectare) şi mazăre boabe (100 de hectare). Cele mai mici procente de însămânţare au fost înregistrate la alte culturi în ogor propriu – 44%, soia – 50% şi porumb boabe – 60%.
„Cam o săptămână după încetarea ploilor nu s-a putut intra pe terenuri, dar societăţile mari au utilaje performante, care într-o săptămână însămânţează mii de hectare, astfel încât timpul pierdut a fost recuperat aproa­pe în totalitate. În zonele Pecica, Semlac, Nădlac însămânţarea a fost fina­- lizată. Este foarte bine că există apă în sol, astfel încât vom avea un an bogat”, a mai spus Monica Nadiu.

Recomandările redacției