Temperaturile au scăzut iar în casele arădenilor se face de câteva zile tot mai răcoare. Fie că locuim la bloc și beneficiem de încălzirea centrală, fie că stăm la casă și ne încălzim cu lemne, toți încercăm să ne facem atmosfera din locuințe cât mai plăcută. Anul acesta, mai mult ca niciodată arădenii sunt îngrijorați și de costuri, care din ceea ce spun specialiștii se vor dubla în următoarea perioadă. Așadar se pare că încălzirea locuinţei ne va costa mai mult, iarna aceasta, indiferent ce sursă de energie folosim. După gaze, a venit şi rândul lemnelor pentru sobă să se scumpească. Pe raza județului Arad foarte multe locuințe nu sunt racordate la gaz, oamenii încălzindu-se cu lemne. De asemenea sunt și multe școli care folosesc ca sursă de încălzire  tot materialul lemnos.

Scumpirea lemnului de foc vine în contextul în care facturile la energie au crescut cu 30% iar cele de gaze aproape se dublează, factori care creează contextul celei mai complicate ierni din punct de vedere energetic prin care va trece România.

Am  studiat oferta de prețuri la lemnele de foc de pe raza județului nostru dar și din țară.

În Arad un metru ster de lemne de foc se vinde cu prețuri între 200 și 300 lei. Cu suma de 300 de lei lemnele sunt tăiate și transportate gratuit. Vorbim despre lemn de stejar și de salcâm.

,, Am cumpărat din vară lemne gata tăiate și crăpate. M-a costat aproape 300 de lei metru. Cu siguranță nu o să-mi ajungă, așa că voi mai cumpra o mașină cât de curând”, ne spune o arădeancă.

,,Am o pensie mică. Din primăvară tot adun pe bani ca să –mi iau o mașină de lemne. Am reușit acum să-mi cumpăr, a fost destul de scump pentru mine 1.600 de lei, iar acum mă mai costă și tăiatul lor”, spune o pensionară ce locuiește într-un sat la 60 de kilometri de Arad.

Unii dintre concetățenii nostri preferă încălzirea cu peleți. Este o variantă mai modernă dar și mai costisitoare.  Aceștia costă  undeva la  650 lei /tona.

,, S-au scumpit lemnele destul de mult și nici nu mai prea mai găsești oameni care să ți le taie, așa că, încă de anul trecut am încercat să mă încălzesc cu peleți. Dau căldură destul de bine și nu se face mizere în casă. E adevărat că sunt ceva mai scumpi decât lemnele, dar dacă adaugi ți tăiatul și crăpatul lor se ajunge la un preț asemănător cu al lemnelor”, spune un arădean .

,,Cenușa de la peleți  nu face zgură, nu se pietrifica, ci rămâne bine arsă, ca praf. Au o putere calorică foarte bună, superioară lemnului”, spune un alt cetățean.

Studiind oferta lemnelor de foc,  nu mică ne-a fost mirarea să vedem diferențe importante la prețul lemnelor de foc din Arad față de alte județe. Județele cu cel mai ieftin lemn de foc sunt Mureș, Botoșani, Covasna, Harghita iar cele mai mari prețuri sunt în  Constanța și Olt. Aradul se situează pe un loc de mijloc în ceea ce privește prețul.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că lemnul de foc s-a scumpit cu 30%. „Intrăm în criză, preţurile sunt la cer“, spun cei ce lucrează în acest domeniu al tranzacționării materialului lemnos.

„Faţă de anul trecut, preţul lemnului de foc a crescut cu cel puţin 20-30%“, spune Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului  Prolemn şi membru al Fordaq, platformă online de tranzacţionare pentru produse din lemn şi cherestea.

Pe lângă faptul că este scump lemnul de foc, nici ofertele de vânzare, pe raza județului nostru, nu sunt foarte numeroase în această toamnă.

Unul dintre motivele care au dus la această scădere a ofertei de lemn este introducerea, de la începutul acestui an, a Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos (SUMAL) 2.0. Principalul obiectiv al aplicaţiei este reducerea furtului din pădurile României, dar cumva a încuract și vânzarea lemnului de către micii proprietari de păduri din județ.

Tobescu spune că unul dintre efectele sistemului este şi complicarea punerii pe piaţă a masei lemnoase, mai ales pentru administratorii mici de păduri.

„Avem 800.000 de mici proprietari de păduri, oameni care depindeau de lemnul din pădurea lor pentru încălzire, dar care acum nu mai pot lua acel lemn decât după îndeplinirea unor proceduri”, declară acesta.

 

 

Recomandările redacției