Un echipaj de jandarmerie a depistat, la sfârșitul săptămânii trecute, un bărbat din Hunedoara care transporta o cantitate de aproximativ 21m3 de arbori(59 bucăți) din diferite specii, cu un camion, pe un drum forestier din apropierea localității Brusturi. 

Astfel, la verificarea documentelor, jandarmii au constatat că datele înscrise în avizul de însoțire nu corespund cu volumul de lemn transportat.  În acest context, au fost solicitați în sprijin ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Arad și ofițeri specialiști din cadrul IPJ Arad.

După mai multe verificări efectuate, la o distanță de aproximativ 4 km de satul Brusturi, în zona împădurită, a fost descoperit un loc în care era pregătită pentru încărcare, o cantitate de aproximativ 57 m3 de material lemnos din speciile fag și molid.

În continuare, la o altă distanță semnificativă  a fost descopeită și zona din care s-a exploatat ilegal materialul lemnos respectiv. Urmele cioatelor descoperite se potriveau cu arborii din camion și cei depozitați în pădure. Întreaga cantitate de material lemnos, respectiv 78 m3, a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor. Prejudiciul creat se ridică la aproximativ 14.500 lei. 

Jandarmii au întocmit pe numele bărbatului actele de sesizare a organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,tăierea, fără drept, de arbori, din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestui” și ,,furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier national”, în conformitate cu prevederile Codului Silvic și au aplicat o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru transport de material lemnos fără a deține documente justificative. 

Recomandările redacției