uslPrimarul Aradului Gheorghe Falcă a minţit din nou arădenii referitor la imposibilitatea Primăriei de a achiziţiona sediul Şcolii Generale nr. 1 „Mihai Eminescu” din municipiu, susţin, într-un comunicat de presă, consilierii locali USL(PC) Lia Ardelean şi Gheorghe Ghilinţă. „În şedinţa de luni, în care s-a dezbătut bugetul municipiului pentru anul în curs am propus alocarea din excedentul bugetar al anului trecut a sumei de nouă milioane de lei pentru cumpărarea Şcolii Generale nr. 1 „Mihai Eminescu”, respectiv şapte milioane de lei pentru achiziţionarea Teatrului Vechi. Pentru elevi, părinţi şi cadrele didactice acest gest ar fi fost sinonim unui semnal de implicare pozitivă al municipalităţii în sprijinirea educaţiei arădene. La fel şi în cazul Teatrului Vechi, cumpărarea clădirii respective ar fi fost benefică, în condiţiile în care municipalitatea aspiră la titlul de Capitală Culturală Europeană 2020”, a explicat Gheorghe Ghilinţă. În timpul şedinţei, primarul Falcă a replicat răspicat că amendamentul consilierilor PC este lovit de nulitate deoarece, în cazul Şcolii Generale nr. 1, Guvernul nu permite administraţiilor publice locale achiziţionarea altor imobile în afara monumentelor istorice. „În conformitate cu angajamentele luate de USL în campania electorală de la alegerile locale, precum şi în vederea informării corecte a cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite, afirmăm cu maximă responsabilitate şi cu acoperire legală faptul că prima­rul Falcă a minţit, din nou, arădenii”, afirmă consilierii conservatori. Pentru respectarea adevărului absolut, „care trebuie cunoscut aşa cum este de arădeni”, Lia Ardelean şi Gheorghe Ghilinţă au prezentat veridicitatea legală a amendamentului propus la proiectul de hotărâre privind bugetul local, referitor la alocarea unor sume pentru achiziţionarea Şcolii generale nr.1 „Mihai Eminescu”.
„Pentru că l-am prins nepregătit, îi prezentăm primarului posibilitatea legală potrivit căreia Primăria poate să cumpere acest imobil”, a explicat Gheorghe Ghilinţă. În argumentaţia lor, consilierii municipali PC au prezentat prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României nr. 37/26 martie 2008 pri­vind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar. „Acest act normativ prevede, la Secţiunea a 2-a, Art .2 * că «(1) Autorităţilor şi instituţiilor publice li se interzice achiziţionarea de mobilier (…), precum şi imobile(…)», iar la ali­neatul (2) se arată că «fac excepţie de la prevederile alin. (1) achiziţiile pentru «c) imobilele şi dotarea spaţiilor de învăţământ din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat». În concluzie, imobilul Şcolii generale nr.1 poate fi achiziţionat de Primăria municipiului Arad dacă există voinţă în acest sens. Mai trebuie îndeplină doar o condiţie, esenţială şi suficientă, aceea ca domnul primar Falcă să dorească binele comunităţii din punct de vedere al educaţiei. După cum am demonstrat, pri­- marul Falcă trebuie «să pună mâna pe carte» să citească şi să se documenteze”, a subliniat consilierul municipal Gheorghe Ghilinţă.
La rândul ei, Lia Ardelean a amintit atitudinea „sfidătoare şi dispreţuitoare” a edilului Aradului din timpul majorităţii şedinţelor Consiliului Local. „Domnul primar Falcă desconsideră deseori consilierii locali, pretinzând că nu sunt documentaţi, în condiţiile în care domnia sa consultă tot timpul aparatul propriu din Primărie, neavând un punct de vedere personal după atâţia ani de vechime şi experienţă în administraţia publică locală. De această dată, primarul a fost dezinformat de subordonaţii săi, iar noi îi cerem să îşi recunoască public eroarea”, a conchis Lia Ardelean.

Recomandările redacției